سفارش تبلیغ
صبا ویژن
< << 36 37 38 >


نقش سیستم‌ های اطلاعات کیفیت بهنگام در تولید الکترونی مشاهده در قالب پی دی اف چاپ فرستادن به ایمیل
نقش سیستم‌ های اطلاعات کیفیت

مولف/مترجم:دکتر مهرداد اله قلی زاده آذری
موضوع: کیفیت
سال انتشار(میلادی):2008
منبع: ماهنامه تدبیر- سال نوزدهم- شماره 194

چکیده
در شرایط تولید الکترونیکی، به دست آوردن داده ها و اطلاعات کیفیت بهنگام برای تولید کنندگان به منظور انجام اقدامات سریع و مناسب در مقابل مشکلات کیفیت در فرایند تولید، یک مسئله مهم به حساب می آید. این مقاله، یک سیستم اطلاعات کیفیت بهنگام (OQIS) را به منظور کنترل کیفیت در یک محیط تولید الکترونیکی معرفی می کند. بدین منظور طراحی OQIS و زیر ساختهای آن مورد بررسی قرار می گیرد. درنهایت نتایج مقاله نشان دهنده مزیتهای OQIS برای شرکتها در به دست آوردن داده ها و اطلاعات کیفیت بهنگام و ارتقای بیشتر تولید الکترونیکی است.

مقدمه
در یک محیط تولید الکترونیکی (e-manufacturing) کنترل کیفیت کارآمد به خاطر مواردی، مانند: چون فاصله جغرافیایی، ناهمخوانی استانداردهای کیفیت و ناهمگنی فرهنگی تحقق نمی‌یابد. از طرفی روشهای متداول بازرسی های کیفیت چند نقطه ای و نمونه گیری تصادفی از کل زنجیره تأمین، هزینه های محصول را افزایش می دهد در حالی که دستیابی به کیفیت بالا را نیز تضمین نمی کند.
از آنجا که تشخیص کیفیت و معیارهای بهینه سازی به میزان زیادی به تجربه و دانش فرد متخصص بستگی دارد، پیامدهایی مانند: ناهماهنگی و عدم انسجام در فرایندهای گزارش دهی و تصمیم گیری می تواند مباحث نویی در کیفیت را مطرح کند. علاوه بر این، چنین اطلاعاتی ممکن است در اختیار و یا قابل دسترسی تمامی طرف های درگیر در فرایندهای تولید نباشد.
در چنین شرایطی تولید الکترونیکی که به واسطه فناوری اطلاعات مبتنی بر شبکه ایجاد شده است، به عنوان یک الگوی جدید در صنایع ظهور کرده است. در یک محیط الکترونیکی اطلاعات کیفیت بهنگام، اهمیت بسیاری پیدا می کند. اطلاعات کیفیت بهنگام می توانند اقدامات اصلاحی آنی برای یک عدم انطباق شناسایی شده را تسهیل کنند. این مسئله نیازمند یک مکانیزم کنترل کیفیت الکترونیکی است که در آن شفافیت و وضوح اطلاعات کیفیت بهنگام در طول زنجیره تأمین لازم است.

1 – طراحی و تجزیه و تحلیل سیستم اطلاعات کیفیت بهنگام (OQIS)
توسعه یک (OQIS=ONLINE INFORMATION SYSTEM QUALITY) به فعالیت‌های مشترکی نیاز دارد. چنین فعالیت هایی، شبکه هایی با ظرفیت بالا و سطح بالایی از قابلیت ارتباط را ایجاب می‌کند. یک پایگاه داده OQIS بایستی دارای یک مخزن داده کیفیت متمرکز بوده که از طرفی امکان اطلاع دهی بهنگام را فراهم کرده و از طرف دیگر نقشها و مسئولیتهای هر یک از فرایندها، نتایج آزمایشها، و دیگر اطلاعات کیفیت و همچنین سوابق اطلاعات برای استفاده مجدد از دانش را در بر گیرد. این پایگاه داده، بایستی امکاناتی از قبیل یکپارچگی داده ها، دسترسی به داده های زمان واقعی، در دسترس بودن وضعیت بازرسی و آزمایشها، مشخصات و استانداردها، تولید اطلاعات دقیق، و همکاری با پایگاه های داده دیگر تولید را فراهم سازد.
شکل (1) وظایف پایگاه داده ها و جریان اطلاعات کیفیت در یک سیستم تولید را نشان می دهد. دسترسی بموقع به اطلاعات کیفیت، باز خورد سریع برای کنترل کیفیت هر یک از بخشهای تولید را تسهیل می کند. در ادامه بخشهای مختلف یک OQIS بررسی می شود.
1-1 . مدل اطلاعات OQIS
یک OQIS بایستی کاربران را در تهیه گزارشها و نمودارهای کیفیت استاندارد پشتیبانی کرده، این نمودارها و گزارشها را مطابق با الزامات محیط تولید به شکل پویا، تنظیم کند. بنابراین شامل چهار بخش است که معمولاً در سیستم های تولید سنتی ارائه می شوند، همان‌گونه که در شکل (2) نیز نشان داده شده است. در ادامه، هر یک از این بخشها مورد بررسی قرار می گیرد:

1-1-1 . بخش طراحی محصول: این بخش بایستی یک همکاری و مشارکت را بین مهندسان رشته های مختلف در سطح سیستم برقرار کند. همچنین بایستی داده‌ها در مورد الزامات محصول، استاندارد‌سازی محصول و برنامه ریزی طراحی برای تمامی بخشها به منظور ارزیابی شرایط تولید را ارائه کند. علاوه بر این، بایستی دارای کنترل فرایند آماری (SPC) مرتبط با پایگاه داده ها، تجزیه و تحلیل اثرات و حالات خرابی (FMEA) و دیگر فرم ها و جدولهای کیفیت استاندارد باشد. برای مثال: داده های مربوط به معیارهای عملکرد تولید یا عملکرد فنی محصول (مانند: قدرت خروجی، وزن، مصرف انرژی، حساسیت، سر و صدا و غیره) بایستی در بخش طراحی محصول مورد نظر قرار گیرند.

1-1-2 . بخش طرح ریزی فرایند: این بخش بایستی شامل تمامی اطلاعات در مورد ماشین آلات و ابزاری باشد که طی فرایند تولید و بازرسی به کار گرفته می‌شوند. این اطلاعات بایستی امکان جمع‌آوری داده های زمان واقعی به منظور به دست آوردن معیارهای عملکرد در قالب اعتماد پذیری، در دسترس بودن و قابلیت تعمیر پذیری را فراهم آورد. این داده ها شامل: زمان جاری، زمان متوسط چرخه تولید، زمان متوسط بین خرابی‌ها، زمان متوسط بین تعمیرها، نرخ ساخت بهینه، زمان متوسط هر تعمیر و...است. هدف از طرح ریزی فرایند به کمک کامپیوتر بایستی دستیابی به طراحی بهتر، هزینه‌های تولید پایین تر، انعطاف پذیری بیشتر، کیفیت بهتر و بهره وری بالاتر باشد.

1-1-3 . بخش کنترل کیفیت: این بخش بایستی جدولهای آماری بهنگام را برای فعال سازی اقدامات اصلاحی روی ماشین ها و فرایندها در طول تولید، ارائه کند. این جدولهای آماری بایستی بر مبنای داده های ماشین و فرایند، که ممکن است از راه مکانیزم‌های نمونه گیری مبتنی بر زمان ، مبتنی بر رویداد و یا مبتنی بر واحد محصول باشند، ایجاد شوند.

1-1-4. بخش ورودی داده ها: این بخش بایستی ورودیهای خودکار و دستی داده را دریافت کند.
به این منظور، امکاناتی برای جمع آوری خودکار داده بایستی موجود باشد. این کار از راه نرم افزارها و سخت افزارهای هوشمند امکان پذیر است و می توانند داده های بخشهای متعددی را در کمترین زمان جمع آوری کنند. این داده ها از راه یک فرایند فیزیکی توسط حسگرها به دست می آیند. تحلیل داده ها هنگام شروع فرایندهای جدید یا توقف فرایندهای قدیمی، آغازگر الگوریتمهای کنترلی برای اتخاذ تصمیم است. این اقدامات می توانند از راه سیگنالها به فرایندهای فیزیکی منتقل شوند.
برای کاربرد موثر سیستم، تلفیق یک سیستم مدیریت اخطار (AMS) با یک OQIS به منظور ارائه مدیریت مناسب و اخطار بهنگام برای شناسایی و اعلام خطا پیشنهاد می شود. به این ترتیب تلفیقی از اطلاعات مربوط به اخطارها، پیغام ها و پست الکترونیکی می تواند در اختیار کاربران (به ویژه مهندسان) قرار بگیرد تا آنها بتوانند دلایل ریشه ای مشکلات را تعیین کرده، سپس آنها را اصلاح کنند. یک سیستم مدیریت اخطار (AMS) می‌تواند بسیاری از استانداردهای کیفیت را برآورده کرده، برخی از الزامات 9000 ISO را پشتیبانی کند و به آسانی می‌تواند به منظور ارسال پست الکترونیکی یا پیغام به یک کاربر یا مجموعه ای از کاربران تنظیم شود. از این راه هنگامی که نمودارهای کنترل، از کنترل خارج می شوند، سیستم به اپراتور اطلاع می دهد تا اقدامات لازم را انجام دهد.

1-2 . ذخیره داده ها و مدیریت دانش
در یک OQIS تمامی سوابق کیفیت بایستی در یک محیط مناسب ذخیره شوند تا از زوال و گم شدن آنها جلوگیری شود. بنابراین پایگاه داده ها در سیستم بایستی به شکل یک پایگاه داده، یکپارچه عمل کند. به این منظور چهار جزء برای پایگاه داده‌ها در نظر گرفته می شود: شامل یک اصلاح کننده، یک موتور استنتاج، یک سیستم مدیریت و یک ساختار ذخیره فیزیکی. جریان داده ها به واسطة کاربران مربوطه و یا از راه موتور استنتاج از راه نتیجه گیری در بخشهای مربوطه در پایگاه دانش کنترل می شود.

1-2-1 . مدیریت داده و دانش: شکل (3) ابزارهای تحلیلی بهنگام OLAP (Online Processing-Analytical) را که در یک OQIS برای مدیریت داده های کیفیت می تواند مورد استفاده قرار گیرد نشان می‌دهد. این ابزارها جهت دهی را تسهیل کرده، قابلیت مدلسازی، شبیه سازی ، باز گرداندن داده های پایه اولیه به سیستم و تقسیم فعالیتها از راه ارتباطها را فراهم می‌آورد. ساختار مدیریت داده و دانش یک OQIS شامل اجزاء زیر است:
1. فرمهای ورودی اطلاعات، در کنار زیر مجموعه هایی از مدل داده برای ورود اطلاعات.
2. یک سیستم پردازش داده که امکان ثبت و پردازش داده را فراهم کند.
3. داده های ذخیره شده بر مبنای دانش مرتبط.
4. یک ابزار جستجو و انتخاب که قابلیت مشاهده محتوای پایگاه دانش و انجام جستجو در مجموعه هایی از داده ها را می دهد.
5. واسطه های استاندارد که امکان ارتباط دیگر برنامه های کاربردی با OQIS را فراهم آورده، کار با دیگر منابع شبکه را تسهیل می کند.

1-2-2 . مکانیزم استنتاج: با در نظر گرفتن پراکندگی دانش غیر ملموس و تنوع شکلهای نمایش آن، مکانیزم استنتاج در این سیستم، بایستی روشهای متعددی، مانند: زنجیره رو به جلو، زنجیره رو به عقب، استنتاج و نتیجه گیری دقیق، استنتاج غیر دقیق، و ترکیبهای آنها را به‌کار گیرد. علاوه بر این، بایستی اقدامات متعددی را مبتنی بر نتایج استنباط ها انجام دهد.

1-2-3 . پشتیبانی از کنترل کیفیت: در یک محیط تولید الکترونیکی، تشخیص عیب دارای اهمیت خاصی است. برای این منظور بایستی برنامه های کنترل کیفیت به‌گونه‌ای که بتواند قابلیت اطمینان سیستم را افزایش دهد، مورد حمایت قرار گیرد. در این راستا برنامه های کاربردی اصلی عبارتند از:
_ ایجاد مشخصات عملکرد برای تشخیص اشتباه و عدم دقت، یا انتخاب یک روش اندازه گیری در آزمایشگاه کنترل کیفیت،
_ برقراری مشخصات کنترل کیفیت، یا انتخاب قواعد کنترل و معیارهای کنترلی لازم برای تضمین کیفیت.
2. زیر ساختارهای OQIS
زیرساختارهای OQIS از اجزاء زیر تشکیل شده است:
2-1 . بخش هدایت کننده سیستم های اطلاعات کیفیت: این بخش یک واسطه برای تعامل بین کاربر و OQIS است. هر یک از طرفین زنجیره تأمین از راه این بخش به سیستم متصل می‌شوند. این بخش دسترسی به طیف وسیعی از اطلاعات در مورد موضوعی خاص را به دست می‌دهد. همچنین این بخش می تواند با فیلتر کردن اطلاعات، برخی از اطلاعات ویژه را شخصی سازی کند.

2-2 . بخش مرکزی کیفیت: این بخش نگهدارنده فیزیکی سیستم OQIS است و شامل تمامی افراد و تیمهایی می شود که در سیستم تولید، فعالیت دارند. سیستم به دنبال یکپارچه کردن تمامی کاربردهای مهندسی، تولیدی و تجاری مجزا در قالب یک سیستم اطلاعاتی جامع بر مبنای کیفیت است. OQIS فناوریهای تولید پیشرفته و دیگر وظایف پشتیبان را یکپارچه سازی می کند. این روش یک پایگاه داده مشترک، یک قابلیت مدیریت پایگاه داده ها و یک شبکه ارتباطات برای ارتباط فعالیتهای توسعه محصول، طراحی و مهندسی، اجرا، تولید و کنترل کیفیت ارائه می کند.
2-3. بخش سیستم مدیریت پایگاه داده‌ها (DBMS): تأکید این بخش بر دسترسی به داده‌ها به منظور ایجاد یک مکانیزم بازخورد سریع با هدف تضمین کنترل کیفیت است. متدولوژی ارائه داده ها، بایستی قابلیت شامل بودن تمامی اطلاعات مرتبط با کنترل کیفیت در یک پایگاه داده یکپارچه را داشته باشد. در اکثر شرکتهای تولیدی، پایگاه داده اصلی را می‌توان در یک دیاگرام سلسله مراتبی سازماندهی کرد.
2-4 . تجزیه و تحلیل اثرات خرابی، مبتنی بر شبکه: به عنوان ابزار اصلی OQIS، نرم افزار آنلاین FMEA (تجزیه و تحلیل اثرات و حالات خرابی) و SPC (کنترل فرایند آماری) نقش مهمی را در رویارویی و تقابل با داده های خام و پردازش شده ایفا می کنند. سه بخش مختلف از FMEA وجود دارد که در OQIS مورد استفاده قرار می گیرد . بخش اول: توانایی FMEA در کنترل، مشاهده و ویرایش داده ها است. بخش دوم: توسعه FMEA برای نشان دادن عدد تمایل ریسک و خطر برای حالات خرابی و اصلاح علل است. و بخش سوم: جدولها و نمودارهای خروجی سیستم است.
از آنجا که FMEA یک ابزار تیمی است، همکاری همزمان کاربران مختلف در این بخش مورد نیاز می باشد. برای مثال، مهندسان طراح می توانند از سیستم برای ایجاد ساختار محصول و وظایف مورد نیاز در FMEA استفاده کنند. مهندسان کنترل کیفیت از سیستم برای ثبت کردن خرابی های شناسایی شده برای یک محصول ویژه استفاده کنند. مهندسان محصول و فرایند می توانند از سیستم برای شناسایی دلایل و اثرات خرابی های ویژه استفاده کنند. همچنین مدیران ممکن است از سیستم برای شناسایی نواحی‌ای که دارای اولویت برای تخصیص منابع است، استفاده کنند. بین این فعالیتها وابستگی هایی وجود دارد. از طرف دیگر، سیستم امکان دسترسی همزمان را فراهم می سازد.
2-5 . کنترل فرایند آماری (SPC): رسم نمودارهای کنترل و داده های اصلاحی کیفیت بهنگام که از راه SPC آنلاین کامپیوتری حاصل می شود، می تواند فرایند تصمیم گیری را تسریع کرده، خطاهای انسانی را کاهش دهد. در هر فرایند تولیدی، از وقوع خرابی جلوگیری شده، کیفیت از راه کنترل شرایط فرایند و عملکرد محصول مبتنی بر SPC حفظ و بهبود می یابد. علاوه بر این، این زیر بخش به ثبت دلایل ریشه ای و اقدامات کمک می‌کند.

نتیجه گیری
رقابت وسیع و پیشرفتهای فنی در تولید، شرکتها را با چالشهای جدیدی روبه‌رو می کند. در این راستا، شرکتها به دنبال این هستند که محصولات جدید را با کمترین زمان و با کیفیت تضمین شده، به بازار ارائه دهند. این مسئله نیاز به یک سیستم تضمین کیفیت با اطلاعات کیفیت بهنگام را ایجاب می کند.
سیستمهای اطلاعات کیفیت بهنگام (OQIS) یک ابزار استراتژیک برای رقابت است. این سیستمها اولاً به عنوان ابزار مفید برای مدیریت جریان اطلاعات کیفیت در طول سازمان عمل کرده، یکپارچه سازی اطلاعاتی را که در آینده موجب ارتقای تولید الکترونیکی است باعث می شود . ثانیاً این سیستم‌ها به مدیران و کارکنان کنترل کیفیت در هر سطحی کمک می‌کند تا فعالیتها را به عنوان مجموعه‌ای از فرایندها درک کنند. این مسئله نیازمند آن است که تمامی اعضای کنترل کیفیت با معیارهای فرایند موجود و روشهای ارائه اطلاعات کیفیت جمع آوری شده به‌طور سیستماتیک آشنا شوند. همچنین این سیستمها باعث بهبود و ارتقای بیشتر در کیفیت از راه دسترسی یکپارچه به اطلاعات کیفیت مربوطه می شوند. به‌طور کلی تکامل و توسعه مداوم این سیستم‌ها، ویژگی‌های آن را تقویت کرده، درنهایت موجب ارتقای بیشتر تولید الکترونیکی می‌شود.

منابع

1. Browne, J. (1992), "Future integrated manufacturing systems, a business driven approach", in kidd, P.T. (Ed.) , Organizations, people and Technology in European Manufacturing, Commission of the EEC, Luxembourg, pp. 17-30.
2. Coates, J.F. (2000), " Manufacturing in the 21st century", International Journal of Manufacturing Technology and management , Vol. 1 No. 1, pp. 42-59.
3. King, W.R. and Teo, T.S.H (1997), "Integration between business planning and information systems planning: Validating a stage hypothesis", Decision sciences, Vol. 28 No. 2, pp. 279-308.
4. koc, M. , Ni, J. , Lee, J. and Bandyopadhyay, p. (2003), "Introduction of e- manufacturing", NAMRC 2003 E- Manufacturing panel , MC Master university, Ontario , May.
5. Law, H.W. and Woo, T.M. (2003), "Quality control information representation using object-oriented data models", International Journal of computer Integrated Manufacturing, Vol. 16 No. 3, pp. 192-209.
6. Schnelle, K.O. and Mah, R.S.H. (1992), "A real-time expert system for quality control", Intelligent systems, Vol. 7 No. 5, pp. 36-42.

 



تیتر جذاب تجاری مشاهده در قالب پی دی اف چاپ فرستادن به ایمیل
پنجشنبه ، 25 اسفند 1390 ، 13:26

 

شما فقط به چند ثانیه برای جلب توجه مشتری نیاز دارید ، شناخت علایق آنها موجب تداوم خواندن آنها به آنچه در روی سایت شما یا کاتالوگ و بروشور شما است می‌گردد.عنوان، اولین چیزی است که مشتری می‌خواند. چهار نفر از پنج نفر برای آگاهی بیشتر از محصولات و خدمات شما براساس عنوان شما به خواندن ادامه می‌دهند.آیا عنوان‌های شما توجه مشتری را به خود جلب می‌کند یا آنها را گیج و گمراه می‌کند؟

آیا عنوان‌های شما باعث برانگیختن مشتری برای درک و یادگیری بیشتر درباره محصولات و خدمات شما می‌شود یا باعث می‌شود که مشتری به نوشته‌های شما بی‌توجهی کرده و سایت دیگری را انتخاب کند؟روی اسم شرکت تاکید جدی نداشته باشید بسیاری از شغل‌های جزیی و یا تعداد بسیاری از شغل‌هایی که جزیی نیستند اسامی خودمانی ندارند.
تا زمانی که اسم شما در میان 10 نوع شناخته شده مانند craftsman، Waterford، RollsRoya، Discaverychannel- WD-40یا crayola قرار دارد، بسیاری از افراد تصادفاً اسم شرکت شما را به هیچ چیز دیگری ربط نمی‌دهند.
آیا تا به حال از وب‌سایتی دیدن کرده‌اید یا تبلیغات مکتوبی را خوانده‌اید که اسم کارخانه در بالای صفحه قرار داشته باشد و چیزی شبیه به دوستان تجاری باشد؟ تا زمانی که اسم کارخانه (شرکت) شما کار شما را شرح می‌دهد نمی‌تواند توجه مشتری را جلب کند، پس آن را به گوشه‌ای انتقال دهید و فضا را برای عنوان سازنده‌تری آماده سازید.
با صرف نظر از خوش‌آمدگویی در بسیاری از وب‌سایت‌ها، اولین خطی که می‌خوانید "به سایت ما خوش آمدید است" ، این دلیلی است برای اینکه شما این جملات را تبلیغات مکتوب نمی‌بینید. خوش‌آمدگویی در مطالب مربوط به بازار و خرید و فروش وقف‌تلف‌کنی است ،آنها به مشتریان احتمالی شما برای درک بیشتر از کار شما کمی کمک می‌کند.توضیحات مبهم و جملات نامعلوم مانند ?هدف ما این است که شما را با استفاده از اطلاعاتتان و استطاعت مالی برای رسیدن به بالاترین حد عامل بالقوه شما به موفقیت برسانیم? را حذف کنید. شاید بتوانید پاسخگوی تعدادی از شغل‌ها و حرفه‌ها باشید این شغل‌ها می‌توانند به مدرسه آشپزی، مدیریت ،پزشک مشاور و با توجه داشتن به یک برنامه پیشین رجوع داشته باشد. آیا فضای باارزش سرمقاله را برای نشان دادن نام شرکت (کارخانه) که هیچ توضیحی درباره کار شما نمی‌دهد، هدر می‌دهید؟
آیا عنوان شما شامل اصطلاحات تجاری می‌شود؟ عبارتی که بچه‌های شما یا مادرزن یا مادر شوهر شما نتوانند آن را توضیح دهند؟آیا توضیح شما از محصولات و خدمات گویا و صریح است یا یک توضیح کلی است که می‌تواند به سوالات انواع تجارت‌ها و شغل‌ها پاسخ دهد؟آیا کانون اصلی عنوان‌های شما اشاره دارد به موضوع فرق گذاشتن یا برجسته کردن محصولات و خدمات شما در یک رقابت و همکاری؟سرمقاله‌ای بنویسید که توجه مشتریان شما را جلب وب‌سایت شما کند. مانند نگاه کردن به تبلیغات مجلات. آنها این صفحه را سریع و با دقت نگاه می‌کنند که آیا محصولات و خدمات شما آن چیزی هست که آنها می‌خواهند یا نه، چنانچه بتوانید درون وب‌سایت‌ها یا بروشورهای تجاری علاقه آنها را شکار کنید آنها به خواندن ادامه می‌دهند. بهترین راه برای انجام این کار دادن یک نظریه واضح و روشن درباره مشکلاتی است که محصولات و خدمات شما می‌تواند آنها را حل کند یا سودی که مقدر می‌کنید. از یک سری جملات برگزیده مانند جملات زیر با دقت استفاده کنید:
- طرز بکار بردن تخصص و مهارت برای جذب کردن ارباب‌رجوع ساعی و کوشا.
- در منزل راه و روش برای تمرین جدی وب و طراحی نقش یا مهری که به پیشرفت تجارت شما کمک کند.
- صفحه عنوان شما باید با آنچه شما به ارباب‌رجوع عرضه می‌کنید ارتباط واضحی داشته باشد به عنوان مثال باید مشخص باشد که چه سودی را مقدر می‌کنید یا چه مشکلاتی را حل می‌کنید. آیا سرمقاله‌ها و عنوان‌های شما آنچه را که انجام می‌دهید واضح بیان می‌کند؟مشکلات و مسایلی را که حل می‌کنید شرح می‌دهد؟
- کسی را که این کار را برای شما انجام می‌دهد تعیین کنید. سودها و منفعت‌ها را بازگو کنید،آیا تاکیدی بر نحوه فروش کلیدی دارید؟
- مشتری را وادار به ادامه خواندن کنید.
- تصور کنید که شما روی یک تمرین (عنوان) به سهولت و با مهارت کار می‌کنید و می‌خواهید برای پیام تجاری خود مشتری جلب کنید در اینجا چند تا از عنوان‌ها که ممکن است شما برای برگ‌های تبلیغاتی خود استفاده کنید بیان شده است.
ماساژ Georgejenkins (اسم شما یا هر چیزی که می‌خواهید)
آیا شما از کمر درد رنج می‌برید (بهتر است که نوع مشکل را بیان کنید).
7 راه برای رهایی از کمردرد (بیان مشکل و راه حل مسأله)
چگونه با استفاده از کامپیوتر در عرض یک ساعت کمردرد شما را از بین می‌بریم (هدفتون از این تقاضا، مشکلات و سودها)
توجه مشتری خود را در چند ثانیه اول با عنوان‌ها جلب کنید سپس کار خود را با استفاده از یک عکس برای واضح‌تر نشان دادن قیمت محصولات و خدمات دنبال کنید در این صورت شما به فروش بیشتری دست پیدا خواهید کرد.

*http://info-tmba.ir/art/Article/378.html

 



شرکت استار باکس (Starbucks) مشاهده در قالب پی دی اف چاپ فرستادن به ایمیل
پنجشنبه ، 27 اسفند 1388 ، 10:30
سال تأسیس :1971

کشور سازنده : ایالات متحده آمریکا

1-استار باکس دارای بیش از 7500 کافی شاپ است.

2-استار باکس بزرگترین کافی شاپ زنجیره ای دنیا است.

3-کافی شاپ های استار باکس در بیش از سی کشور دنیا شعبه دارند.

 
استارباکس
 
استارباکس


نگاهی به فلسفه مدیریت بازاریابی مشاهده در قالب پی دی اف چاپ فرستادن به ایمیل
جمعه ، 16 مهر 1389 ، 23:02

مدیریت بازاریابی را کوششی آگاهانه برای دستیابی به نتایج مبادله مطلوب با بازارهای مورد نظر دانسته اند. شناخت فلسفه هایی که راهنمای اینگونه تلاش های بازاریابی هستند و آگاهی از ارزش نسبی هر یک در رابطه با “ سازمان”، “ مشتریان” و “جامعه”، موضوع مورد بحث ما در این مقاله می باشد. سازمانها فعالیت های بازاریابی خود را بر اساس پنج دیدگاه قرار می دهند، این دیدگاه ها عبارت اند از: تولید، محصول، فروش، بازاریابی و بازاریابی اجتماعی

بازاریابی

دیدگاه تولید:
گرایش تولید یکی از قدیمیترین فلسفه ها برای رهنمود دادن به فروشندگان است.

 گرایش تولید بر پایه این فرض بنا شده است که مصرف کننندگان خواهان محصولاتی هستند که در دسترس بوده، استطاعت خرید آن را داشته باشند؛ بنابراین مدیریت باید فعالیت خود را بر بهبود کارایی تولید و توزیع متمرکز کند.
هنوز هم دیدگاه تولید یکی از دیدگاه های مفیدی است که در دو وضع زیر کاربرد دارد. نخستین وضع مربوط به زمانی است که تقاضا برای محصول بیش از عرضه می باشد. در اینجا مدیریت باید برای افزایش تولید در صدد یافتن راههایی برآید. دومین وضع مربوط به زمانی است که قیمت تمام شده محصول بسیار بالا باشد و باید برای کاهش آن چاره ای اندیشید. برای مثال، فلسفه کلی هنری فورد بنیانگذار خودرو سازی فورد این بود که فرآیند تولید خودروی مدل ؛تی؛ کامل شود، به گونه ای که هزینه آن کاهش یابد و مردم از نظر مالی توان خرید آن را داشته باشند. او به شوخی می گفت که مردم باید هر رنگی را که می خواهند انتخاب کنند، مشروط بر اینکه چیزی غیر از رنگ سیاه نباشد.
برخی از سازمانهای خدماتی، مانند نهادهای دولتی، از این فلسفه پیروی می کنند. اگرچه این نهادها قادرند مشکلات ارباب رجوع بسیاری را برطرف کنند. ولی این نوع مدیریت باعث نارضایتی مراجعه کنندگان می شود. در این سازمانها فرض بر این است که ارباب رجوع به خدمات ارائه شده نیاز دارند، بنابراین برای راضی کردن این افراد به طور بهینه اقدامی صورت نمی گیرد.
دیدگاه محصول (Product Concept):
یکی دیگر از دیدگاه های عمده ای که در بازاریابی وجود دارد دیدگاه محصول است. این دیدگاه بر این اصل بنا شده است که مصرف کنندگان، محصولاتی را که بهترین کیفیت، کارکرد و شکل را دارند خواهند خرید؛ بنابراین سازمان باید انرژی خود را به بهبود دائم محصول اختصاص دهد. دیدگاه محصول می تواند به “ نزدیک بینی بازاریابی” منتهی گردد. برای مثال، مدیران راه آهن آمریکا چنین می اندیشیدند که مصرف کنندگان خواستار راه آهن هستند و نه وسیله حمل و نقل، از این رو به چالش بزرگ و روز افزونی که بوسیله خطوط هوایی، اتوبوس، کامیون و خودرو شخصی در پیش رویشان قرار داشت توجه نکردند.
بسیاری از دانشکده ها چنین فرض کردند که فارغ التحصیلان دبیرستانی خواستار آموزش هنر هستند و از چالش فرآیند (مدرسه های حرفه ای) غافل ماندند.
دیدگاه فروش (Selling Concept):
بسیاری از سازمانها به دیدگاه فروش توجه می کنند و آن بدین معنی است که اگر سازمان تلاش وسیع و گسترده در امر فروش و افزایش آن انجام ندهد محصولات شرکت فروش نخواهد رفت. در مرحله عمل، این دیدگاه را در مورد کالای ناخواسته به کار می برند، یعنی کالائی که خریدار به فکر خرید آن نمی افتد، مثل بیمه، دست اندرکاران صنایع باید بتوانند خریداران احتمالی را شناسایی کنند و محصولات خود را بفروش برسانند.
بسیاری از شرکت ها، هنگامی که با مازاد ظرفیت رو به رو هستند از دیدگاه فروش استفاده می کنند. هدف آنها فروش چیزهایی است که ساخته اند و نه ساخت چیزهایی که خواست بازار است.
در اینجا فروش نقش اساسی دارد و رضایت مشتری در مرتبه دوم اهمیت است. این دیدگاه بر ایجاد فروش و انجام گرفتن معامله و نه ایجاد رابطه بلند مدت و سودآور با مشتری متکی است. دیدگاه فروش بر این فرضیات استوار است که اگر مشتری تشویق به خرید محصول شود آن را دوست خواهد داشت. در مورد خریدار، این مفروضات نمی تواند دارای بنیانی محکم باشند، نتیجه بیشتر تحقیقات نشان می دهدکه مشتریان ناراضی برای بار دوم اقدام به خرید همان جنس نمی کنند و بدتر اینکه به طور متوسط یک مشتری راضی رضایت خود را به سه نفر خواهد گفت، ولی مشتری ناراضی، نارضایتی خود را به بیش از ده نفر منتقل می کند.
دیدگاه بازاریابی (Marketing Concept):
مقصود از دیدگاه بازاریابی این است که دستیابی به هدف های سازمان در گرو شناخت نیاز خواسته های بازار مورد نظر و تحویل کالای مورد پسند مشتریان بصورتی اثربخش و با بازدهی بالاتر از شرکت های رقیب است. دیدگاه فروش گاهی با دیدگاه بازاریابی جا به جا می شوند.
در دیدگاه فروش، مبنای فعالیت های شرکت ها تولید بود، که این تولید باید از طریق سیاست های تشویقی و ترفیعی به فروش می رفت تا از سود به دست آمده، ادامه حیات شرکت ممکن گردد. اما در مفهوم و دیدگاه بازاریابی آغاز و مبنای همه فعالیت ها نیازها و خواسته های مصرف کنندگان و مشتریان، یا بطور کلی، خریداران است که از طریق تحقیقات بازاریابی و بررسی شناخت بازار مشخص می شود. هدف نیز کسب سود با ارضای نیاز خریداران و ارائه خدمات لازم است.
پایه های گرایش بازاریابی چهار عامل است:
1- خریدار گرایی، علت وجودی سازمان ارضا کردن خواسته های مشتریان هدف است.
2- نگرش سیستمی، سازمان باید به تصمیم گیری با نظر سیستمی بنگرد.
3- هدف گرایی، سازمان باید در جستجوی بازده رضایت بخش برای سرمایه گذاری های صاحبان شرکت باشد.
4- بازارگرایی همگانی، سازمان باید دارای بینش وسیع باشد.
بسیاری از شرکت های عمومی براساس دیدگاه بازاریابی عمل می کنند، ولی واقعیت چیز دیگری است آنها فقط نمادهای بازاریابی هستند، مثل معاون بازاریابی، برنامه بازاریابی و تحقیقات بازاریابی. این بدان معنا است که این شرکت ها مشتری مدار و به اصطلاح بازارگرا هستند. پرسش این است که آیا آنها توانسته اند به شیوه های ظریف نیازهای در حال تغییر و استراتژی های شرکت های رقیب را درک کنند یا خیر؟ شرکت های بزرگ قدیمی مثل آی.بی.ام، جنرال موتورز و زنیت چون نتوانسته اند خود را با استراتژی های نوین بازاریابی تطبیق بدهند، مقدار زیادی از سهم بازار خود را از دست داده اند. در دیدگاه بازاریابی هدف این است که مساله رضایت مشتری بصورت تار و پود شرکت درآید رضایت مشتری یک هوس نیست بلکه به بخشی از حیات شرکت ها در می آید و همانند فرهنگ سازمانی، فناوری اطلاعاتی (IT) و برنامه ریزی استراتژیک جزء جدا نشدنی شرکت می گردد.
دیدگاه بازاریابی اجتماعی (Societal Marketing Concept):
دیدگاه بازاریابی اجتماعی بر این پایه استوار است که هر سازمان باید نخست نیازها، خواسته ها و منافع بازارهای مصرف خود را تعیین کند، سپس در مقایسه با رقبا نیازها وخواسته ها را به دو صورت کارآمدتر و موثرتری تامین کند بنحوی که بقاء و بهبود رفاه مشتری و جامعه هر دو فراهم گردد. مفهوم بازاریابی اجتماعی از جدیدترین مفاهیم پنجگانه فلسفه مدیریت بازاریابی است.
مسئله قابل بحث در محدوده مفهوم بازاریابی اجتماعی این است که در عصر مشکلات زیست محیطی، کمبود منابع، رشد فزاینده جمعیت، تورم جهانی و فراموشی خدمات اجتماعی آیا بازاریابی محض کافی است!
پرسشی که این دیدگاه مطرح می کند این است که چنانچه مشترکی خواسته های فردی را درک و تامین نماید،آیا در بلند مدت نیز همواره بهترین روش را برای مصرف کنندگان و جامعه به کار برده است، بنابراین مفهوم بازاریابی اجتماعی، مفهوم بازاریابی محض، تضادهای ممکن بین خواسته های کوتاه مدت مشتری و رفاه بلند مدت او را از نظر دور می دارد.
بازاریابان در تعیین سیاست گذاری های بازاریابی بین ملاحظات سه گانه منافع شرکت، خواسته های مصرف کننده و منافع جامعه تعادل لازم را برقرار سازند.برگرفته ازسایت: bankrefah.ir



پذیرش یا اجتناب از ریسک مشاهده در قالب پی دی اف چاپ فرستادن به ایمیل
یکشنبه ، 12 مهر 1388 ، 12:38

 

ریسک جزء جدایی ناپذیر زندگی انسانها وسازمانهاست وکلیه موقعیتهای تصمیم گیری با طیف متنوعی از ریسک‌ها روبه روست. پذیرش ریسک به خودی خود بد نیست، مهم این است که بدون دلیل منطقی درمعرض ریسک قرار نگیریم. زندگی بشری با پذیرش ریسک عجین شده، به نحوی که شاید عدم ریسک پذیری مطلق، موجب شود که زندگی انسانها در مرتبه پایین تری نسبت به سطح فعلی قرار بگیرد.

ریسک


سنجش ریسک با پیشرفت های بسیاری که داشته، یکی ازپویاترین رشته های علمی محسوب می شود. همچنین اندازه‌گیری ریسک موردتوجه شرکتها، بانکها، مدیران سرمایه‌گذاری، قانون‌گذاران وسازمانهای نظارتی بوده و هست.

درجایی که تصمیم گیری ها در یک فضای نامطمئن صورت می گیرد و نتایج کار وابسته به شرایط و حوادثی است که خارج ازکنترل تصمیم گیرنده است، مدیریت ریسک بسیارسودمند می‌نماید؛ یک مدیر باید بداند که چگونه ریسک را کنترل نماید.
کنترل ریسک، آن هم به صورت اصولی در هر کارخانه وسازمانی ثمربخش است ویک مدیر باید به آن اهمیت زیادی بدهد.
ریسک درتعریف کلاسیک آن عبارت است از «امکان انحراف واقعیت ها از نتایج مورد انتظار
همچنین ریسک را می توان تابعی دانست که از دو متغیر مستقل شامل احتمال و شدت تشکیل شده است. اگر احتمال رخ دادن اتفاقی خیلی کم بوده ولی شدت آن زیاد باشد درنتیجه میزان ارزش ریسک پایین خواهدبود. اما اگر احتمال رخ دادن اتفاقی بالا بوده وشدت آن نیز زیاد باشد میزان ارزش ریسک بالا خواهد بود.

?
احتمال×شدت=ریسک
ریسک درکوتاه ترین تعریف،درجه عدم اطمینان به نتایج آتی است وهرچه این درجه عدم اطمینان بیشتر باشد به منزله ریسک بیشتراست.
از زمان هنری فایول درسال1916که یکی از وظایف اصلی ششگانه مدیریت را مدیریت ریسک قلمداد کرد تا تحولات بعدی که درآمریکا شکل گرفت ونهایتا به تاسیس انجمن مدیریت بیمه و ریسک در سال 1975 منجر شد، این تفکر علمی درحفظ سرمایه های ملی نقش بسزایی برعهده داشته است. ازلحاظ تاریخی ریسک بازار موضوعی نسبتا جدید محسوب می‌شود. شناخت آن به بعد از دهه 80 یعنی هنگامی که تغییرات عمیقی در بازارهای مالی نمایان شد برمی گردد و چنین پیداست این تغییرات همچنان ادامه دارد. اکنون بازارهای مالی دنیا از هم تاثیر می‌پذیرند و این سبب شده است که ریسک بازار بیش ازپیش اهمیت یابد. وجودریسک می تواند تصمیم گیری قطعی را ناممکن کند و یا راهبرد دیگر را بطلبد. امروز در دنیا کسب سودهای فراوان و بسیار بالاتر ازحد متعارف پرسش برانگیز است، چرا که بلافاصله ذهن را متوجه پذیرش ریسک های بالا درتصمیم گیری‌های مالی می‌کند

?
اجتناب یا پذیرش
امروزه هیچ کدام ازمدیران ارشد سازمان وموسسات نمی‌توانند بدون آگاهی وسیع از ابعاد مدیریت ریسک و ابزارهای گوناگون اداره آن وظایف خود را انجام دهند.بعضی از مدیران، با اتخاذ سیاست گریز از ریسک، نسبت به کارهای متهورانه موضع‌گیری می کنند و به این ترتیب، ازحجم عملیات خود در انجام معاملاتی که دارای ریسک قابل توجه می باشند می کاهند، (به عنوان نمونه اخذ وامهای بلندمدت با نرخ ثابت) یا ریسک را به دیگران منتقل می سازند(مثل عملیات پوششی). باید تاکید کرد که این تکنیک‌ها، در فرایند مدیریت ریسک جایگاه مهمی دارند و قادرند از طریق اجتناب از ریسک های اضافی ارزش موسسات را تثبیت کنند.به هرحال، هدایت شرکت به جایگاه مناسبی میان پذیرش واجتناب ازریسک اضافی، موجب تفکیک شرکتهای موفق ازشرکتهای ناموفق درسالهای آتی خواهدبود.
همچنین تجربه نشان داده است که سرمایه گذاری درجهت افزایش ضریب هشیاری و ایمنی وتامین توان مقابله با وقوع حوادث بسیار سودمند است، لیکن این امکانات و تجهیزات نه می توانند علت حوادث راحذف کنند و نه می‌توانند تضمین کنند که حادثه به فاجعه تبدیل نخواهدشد. یکی دیگر از روشها استفاده از شرکتهای بیمه است که باتوجه به افزایش حق بیمه ها و عدم پوشش بعضی موارد توسط شرکتهای بیمه، توجه به مدیریت ریسک و نقش آن در کنترل خطرات و پیشگیری ازحوادث اهمیت بالایی پیدا می کند و مدیران به این وسیله می توانند شایستگی و صلاحیت خود را به شرکتهای بیمه نشان دهند و آنها را قانع کنند تا پوشش کافی را ازآنها دریافت دارند. به عبارت دیگر سازمانها و شرکتها باید روشهای تشخیص خطرات وارزیابی ریسک را به طور دقیق اعمال و با دانش کافی با شرکتهای بیمه مذاکره کنند و در این راه کلیه خطرات موجود را به طور کامل و به صورت تفکیکی، شناسایی و اولویت بندی کنند.


 

ارسال شده توسط خبرنگار MMIC  : حامد بنائی

منبع : WWW.IRSALAM.IR




رقابت هتل‌های پرستاره دنیا برای جذب مسافر با فناوری مشاهده در قالب پی دی اف چاپ فرستادن به ایمیل
یکشنبه ، 9 بهمن 1390 ، 01:21

مشتری مداری

گروه هتلداران Gansevoort، به کمک شرکت سونی، سالن استراحت مدرنی در یکی از هتلهایش در ساحل میامی طراحی کرده است.
هتلهای آمریکایی برای جذب مسافران شیفته فناوری و تکمیل سرویسهای خدماتی خود، اقدام به همکاری با شرکتهای بزرگ فناوری کرده اند.

هتل شرایتون، یکی از بزرگترین هتلهای آمریکا، با همکاری شرکت مایکروسافت، سالن استراحت جدیدی با عنوان Link@Sheraton ایجاد کرده که میهمانان بتوانند با استفاده از کامپیوترهای همگانی، ایمیلشان را چک کنند، اطلاعات مربوط به بلیت هواپیمای خود را پرینت بگیرند و یا تصاویر ویدیویی مربوط به سفر را برای خانواده یا دوستانشان ارسال کنند.
هتل Westin نیز در همین راستا، قراردادی با شرکت نینتندو امضا کرده تا محصولات جالب این شرکت نظیر کنسولهای بازی Wii و بازیهایی همچون Wii Fit را به مشتریان خود ارایه کند تا مسافران بتوانند تمرینات ورزشی و حتی تمرینات یوگای خود را در حین سفر نیز ادامه دهند. حتی هتلهای کوچکتر آمریکایی نیز برای تجهیز فضاهای عمومی و تالارهای استراحت خود به وسایل الکترونیکی مدرن، مبادرت به همکاری با شرکتهای پیشگام فناوری کردهاند. گروه هتلداران Gansevoort، به کمک شرکت سونی، سالن استراحت مدرنی در یکی از هتلهایش در ساحل میامی طراحی کرده که در آن محصولات سونی نظیر کنسول بازی پلیاستیشن 3، کتاب خوان دیجیتال و دوربینهای دیجیتالی را قرار داده است. این هتل هدف خود از اقدام اخیرش را جایگزین کردن محیطهای اجتماعیتر به جای فضای تجاری سنتی اعلام کرده است. الون کنچینگتون، مدیر سازماندهی Gansevoort، با اشاره به اینکه انتخاب فناوریهای درست برای فضاهای درون هتل، به عنوان یکی از پارامترهای ضروری در طراحی و دکوراسیون آن مطرح است، میگوید: ما سعی میکنیم به مهمانان خود فرصت بدهیم که کار با فناوریهای مدرن روز را تجربه کنند. وی میافزاید: ارایه سرویسهای مدرن در هتلها، اگرچه نتایج معجزهآسایی برای هتلداران در پی نخواهد داشت، اما باعث جذب مشتری بیشتر خواهد شد. همکاری تجاری میان هتلها و شرکتهای فناوری علاوه بر مزیتهای آن برای جلب مشتری و مطرح شدن برندها، به هتلداران این امکان را میدهد که با محصولات جدید و گرایش افراد به برخی فناوریها آشنا شوند.
کنچینگتون میگوید: یکی از چالشهای مهم پیش روی هتلها این است که باید تجهیزات و فناوریهای مدرنی خریداری کنند که هر کسی در دنیای امروزی به آن احتیاج دارد و این امر مستلزم صرف هزینههای هنگفتی است زیرا هر کدام از این فناوریها پس از گذشت حداکثر 18 ماه، دیگر جذابیت و محبوبیت خود را از دست میدهند و ابزار جدیدتری جایگزین آنها میشوند.
وی میافزاید: ما با همکاری مداوم با شرکت سونی، هر نوع محصول جدید این شرکت را در مدلهای تجاریمان خریداری میکنیم و دیگر کار به آنجا نمیکشد که منتظر باشیم آنها محصولات خود را به ما معرفی کنند. شرکتهای فناوری نیز در این همکاریها، شانس و فرصت بزرگی به دست میآورند تا محصولات خود را به طور خوشایند و دلپذیری در معرض دید و قضاوت مردم قرار دهند. سندرا اندروز، مدیر راهکارهای صنعت مهمان نوازی در مایکروسافت میگوید: هماکنون هر مهمانی که پا به لابی هتل شرایتون میگذارد، در حقیقت یکی از اهداف و مشتریان مایکروسافت به شمار میآید.
کامپیوترهای سالن استراحت شرایتون، علاوه بر اینکه مبتنی بر نرمافزار ویندوز مایکروسافت هستند، به دوربینها و کاربردهای تحت وب این شرکت مجهز شدهاند تا مهمانان هتل بتوانند تصاویر موردنظر خود را ثبت کرده و آن را برای دوستان و خانواده خود ارسال کنند.
اما یکی از دغدغههای هتل داران این است که باید مطمئن شوند آیا مشتریان میتوانند به آسانی از فناوریهای مهیا شده در هتل استفاده کنند و با آنها سازگار شوند یا اینکه مجبور به استفاده از محصولاتی شدهاند که کاربری آنها برایشان سخت و پیچیده است. از این رو سعی میکنند فناوریهای مدرن را در اتاقهای استراحت مهمانان خود کمتر به کار ببرند، زیرا مشتریان اصولا یکی دو شب در هتل اقامت دارند و خیلی فرصت نمیکنند از ابزار الکترونیکی استفاده کنند یا خیلی حوصله ندارند برای استفاده از فناوریها که کمی هم برایشان پیچیده به نظر میرسد همانند پیدا کردن کانال تلویزیونی، وقت صرف کنند.
هنری هارتولت، کارشناس گردشگری مرکز تحقیقاتی فارستر میگوید: اگر شما همیشه برای یافتن نحوه کار با برخی ابزار از همسایه خود راهنمایی می خواهید، دیگر در زمان اقامت در هتل، به همسایه دسترسی ندارید تا از او کمک بخواهید از این رو، هتل جیمز در شیکاگو که اخیرا تصمیم به ارایه فناوریهای مدرن به مهمانان هتل گرفته، چندین ماه برای آزمایش فناوریهای Control4، شرکتی که به خاطر سیستمهای خودکارسازی خانگیاش شهرت جهانی یافته، وقت گذاشته است. در این آزمایشها، در یکی از سالنهای استراحت در هتل، سیستمی نصب شده که به مشتری امکان میدهد از طریق کنترل از راه دور میزان روشنایی، تاریکی، حرارت اتاق و کانالهای تلویزیونی را تحت کنترل درآورد. این سیستم به گونهای کار میکند که میتواند توسط مشتری، سفارشی و برنامهریزی شود. به طور مثال برای بیدار کردن مشتری، تلویزیون روشن و به تدریج صدایش بلند میشود. پاتریک هاتون، مدیرکل هتل جیمز میگوید:: این هتل، زمان بسیاری را صرف انتخاب فناوری Control4 کرده تا بازخورد آن روی مشتریان، نوآورانه باشد نه این که باعث سردرگمی آنان شود و هدف ما همشیه آن بوده که مطمئن شویم استفاده از این فناوری برای مشتریان آسان است. مونیکا نرگر، مدیر فناوری گروه هتل داران ماندارین اورینتال میگوید: مهمترین چالش ورود فناوری به هتلها این است که مسوولان هتل مجبورند پهنای باند اتصال اینترنت را بالا ببرند تا مشتریان بتوانند به راحتی به فعالیتهای آنلاینشان در حین مسافرت نیز ادامه دهند و این امر به یکی از عوامل رقابتی میان هتل داران تبدیل شده است.

منبع:هموطن سلام



ترجمه از وردپرس به پارسی بلاگ توسط تیم پارسی بلاگ