

گسترش فناوری اطلاعات تبلیغات اینترنتی را رونق می دهد. بسیاری از کارشناسان براین باورند که تبلیغات اینترنتی هنوز در سبد شرکت های تبلیغاتی که در بسیاری از موارد به عنوان مشاور تبلیغ دهندگان، خدماتی را به آنها عرضه می کنند جایگاه مناسبی پیدا نکرده است، زیرا به دلیل هزینه های کم تبلیغ در اینترنت ، کارمزد شرکت های تبلیغاتی نیز در صورت دادن تبلیغی در اینترنت بسیار کم خواهد بود. از طرف دیگر عدم آشنایی این شرکت ها با سازوکار های تبلیغات اینترنتی جهت سنجش و اندازه گیری اثربخشی تبلیغات اینترنتی، باعث شده است تا این شرکت ها تمایل کمتری به دادن تبلیغ در اینترنت داشته باشند. از جمله مهم ترین تاثیراتی که تبلیغات اینترنتی برجای می گذارد، تعامل دوطرفه ای است که بین شرکت ها و فضای مجازی ایجاد می شود تا با فعالیت در کنار یکدیگر بهتر بتوانند محصولات خود را به مردم معرفی کنند.
در حالی که رسانه های سنتی با اخذ هزینه های فراوان محصولات شرکت های مختلف را معرفی می کنند، هزینه کم تبلیغات اینترنتی می تواند خود عاملی برای افزایش تمایل شرکت ها به حضور در این عرصه محسوب شود.
براساس استانداردهای تعریف شده، امروزه شبکه های تلویزیونی اجازه دارند که حداکثر یک آگهی بازرگانی را در 15 ثانیه پخش کنند، در این میان ممکن است که شخص حین پخش آگهی در این زمان محدود به تماشای تلویزیون نپردازد و یا اینکه از تماشای آن صرف نظر کند.
در مقابل شبکه جهانی اینترنت این امکان را برای همه شرکت ها فراهم می آورد که بتوانند محصولات خود را به صورت 24 ساعته برای همه کاربران به نمایش بگذارند و گستره تبلیغات بازرگانی خود را از مرزهای یک کشور فراتر برند، زیرا سایت های اینترنتی بدون وابستگی به یک مرکز خاص اطلاعات خود را در هر زمانی در اختیار همه مردم جهان قرار می دهند.
در مقایسه رسانه های سنتی با اینترنت باید توجه داشته باشیم که فضاهای اینترنتی هیچ گونه محدودیت مکانی ندارند و به همین خاطر اگر اطلاعاتی روی آن ها قرار گیرد، به سادگی در اختیار همه کاربران قرار خواهد گرفت.
? پله ترقی به نام اینترنت
نگاهی گذرا به تحولاتی که در چند ساله گذشته صورت گرفته به سادگی نشان خواهد داد که اینترنت ابزاری توانمند برای برقراری ارتباطات بین المللی است و می تواند با اتصال همه مردم به یکدیگر، دستاوردهای آن ها را در اختیار یکدیگر قرار دهد. اگرچه این روزها کشور آمریکا ادعا می کند که حاکمیت اینترنت را برعهده دارد و در این میان زبان انگلیسی به عنوان زبان واحد اینترنت برگزیده شده است، ارتباطات مردم نه تنها در مناطق انگلیسی زبان، بلکه در همه جای دنیا در حال گسترش است و حتی دورافتاده ترین جزایر آفریقایی نیز از آن بهره مند می شوند. حتی در شوروی سابق و کشورهای جهان سومی که در آن عصر حضور داشتند، استفاده از اینترنت به عنوان یک مزیت و پله ترقی به حساب می آمد و راه های ارتباط آن ها را با دنیای بیرون فراهم می کرد.
هم اکنون در بریتانیا، آلمان و کشورهای شمال اروپا اینترنت با سرعتی فزایند در حال نفوذ بین مردم است و به عنوان مهم ترین ابزار رسانه ای موجود توانسته جای تلویزیون را بگیرد.
این ویژگی به خصوص اینترنت که هرگونه محدودیت زمانی و مکانی را از آن سلب می کند، اصلی ترین عامل در پیروزی فضای مجازی در مقابل رسانه های سنتی به حساب می آید و هم اکنون عنوان پرکاربردترین ابزار در زندگی روزمره مردم را به خود اختصاص داده است.
یکی دیگر از ویژگی های مهم اینترنت قابلیت تاثیرپذیری و تاثیرگذاری آن به صورت همزمان است.
تبلیغات اینترنتی در اصل با اجرای دو هدف اصلی فعالیت خود را دنبال می کند و از طریق همین دو هدف است که تاکنون توانسته به صورت دقیق و منظم اداره شود. اول اینکه هر تبلیغی با هدف ایجاد ارتباط و رساندن پیامی انجام شود و دوم اینکه هدف از انجام تبلیغ فروش محصول باشد.
امروزه شرکت های تجاری و بازرگانی به خوبی می دانند قبل از آن که محصولی را تولید و عرضه کنند، باید احساس نیاز به آن محصول را بین مردم به وجود آورند و با راه اندازی سامانه پرسش و پاسخ، به تمام نیازهای مخاطبان خود جواب دهند.
یکی از مزایای اصلی انتشار اطلاعات روی وب سایت ها و دیگر ابزارهای موجود در اینترنت هزینه بسیار کمی است که این کار به دنبال دارد. یک سایت اینترنتی در حقیقت همانند پایگاه اطلاعاتی سنجیده می شود که به خصوص تلفن متصل شده است. افراد با اتصال به اینترنت و استفاده از این ابزارها، بدون مداخله دیگران اطلاعات خود را به صورت خالص از منابع موجود تهیه می کنند و برای این اطلاعات هزینه بسیار کمی را پرداخت می کنند که در مقابل هزینه استفاده از مطبوعات و یا تلویزیون بسیار ناچیز است. شما به عنوان یک کاربر عادی به همراه صدها شخص دیگری که می خواهند یک سری اطلاعات به خصوص را به دست بیاورند هزینه بسیار اندکی را پرداخت می کنید که البته در برخی مواقع ممکن است این هزینه ها اندکی افزایش یابد.
برای مثال زمانی که هزاران کاربر به صورت همزمان سراغ یک سایت به خصوص می روند و امکان ورود به این پایگاه اینترنتی را غیرممکن می کنند، مسوولان این مراکز با گرفتن پول بیشتر راه هایی را در مقابل شما قرار می دهند که بتوانید بدون داشتن هرگونه مشکلی وارد این سایت شوید.
راه اندازی خدمات اینترنتی و عرضه آن به مردم می تواند هزینه های فراوانی را به دنبال داشته باشد، اما در مقابل پول های اندکی که از جانب کاربران پرداخت می شود به سادگی خواهد توانست این هزینه ها را جبران کند. به دنبال رقابتی شدن بازار جهانی اینترنت و حضور شرکت های فراوان در این بازار گسترده، بسیار از مراکز اینترنتی می کوشند با عرضه خدمات خود به صورت رایگان مشتری های بیشتری را نسبت به خود جذب کنند که این امر به شما امکان می دهد حتی تبلیغات اینترنتی خود را در برخی مواقع به صورت رایگان روی اینترنتی قرار دهید.
عدم محدودیت زمانی اینترنت برای عرضه تبلیغات به صورت 24 ساعته چه منافعی را برای هریک از کاربران به دنبال خواهد داشت؟
اگر شما می خواهید در آن واحد به صورت بین المللی تبلیغ کنید و بدون درنظر گرفتن شرایط زمانی کشورهای مختلف، اطلاعات لازم در مورد محصولات خود را به مردم در نقاط مختلف جهان ارایه دهید فقط اینترنت است که می تواند به شما کمک کند، زیرا این ابزار بدون آنکه اطلاعات خود را تنها به یک شهر یا کشور خاص اختصاص دهد، آن را در اختیار همه کاربران قرار می دهد. در کنار این مساله، اینترنت قادر است که برخلاف رسانه های سنتی تبلیغات را به صورت 24 ساعته به نمایش بگذارد.
این به آن معنی خواهد بود که اختلاف زمانی در کشورهای مختلف جهان از تبلیغ محصول شما در کشورهای گوناگون جلوگیری نخواهد کرد و افراد در هر زمانی که وارد سایت های اینترنتی شوند با شما آشنا خواهند شد.
آنچه که برای سایت های اینترنتی تعریف شده آن است که هر یک از آن ها در طول شبانه روز به فعالیت خود ادامه دهند و این کار در تمام سال ادامه پیدا کند. بر این اساس کاربران در هر مکان و زمانی می توانند به این سایت ها مراجعه کنند و با توجه به نیازهای خود، از مزایای آن ها بهره مند شوند. علاوه بر این سامانه هایی نظیر پست الکترونیکی نیز این روزها توانسته بر وابسته نبودن اینترنت به زمان تاکید بیشتری کند.
شرکت های تبلیغاتی با ارسال پست الکترونیکی به کاربران این امکان را برای آن ها ایجاد می کنند تا هر موقع که تمایل داشتند اطلاعات تبلیغاتی در مورد یک کالای به خصوص را کسب کنند.
در عین اینکه تبلیغات اینترنتی و محدود نبودن آن به مرزهای جغرافیایی محاسن فراوانی را شامل می شود، به عقیده بسیاری از کارشناسان می تواند به عنوان یکی از نقص های این عرصه محسوب شود.
برای مثال ممکن است یک شرکت تولیدکننده هواپیماهای نظامی تصمیم بگیرد که تصویر آخرین محصولات خود را روی اینترنت تبلیغ کند، اما برخلاف اهدافی که برای این شرکت تعیین شده، بسیاری از کسانی که این تصاویر را می بینند اشخاص عادی هستند و این هواپیماها به درد آن ها نمی خورد.
این کار از دید کارشناسان امری بیهوده است و اصلا نتیجه ای در پی نخواهد داشت. راه حلی که برای این شرکت ها وجود دارد آن است که سراغ سایت هایی بروند که برای کاربران تخصصی طراحی شده و تنها افراد متخصص به آن ها رجوع می کنند.
در این میان ممکن است که برخی از این مراکز تصمیم بگیرند که در اینترنت تبلیغ نکنند و ابزارهای دیگری را برای معرفی محصولات خود به کار برند.
برخی کاربران ممکن است با مشاهده تبلیغ فروش یک هواپیمای نظامی روی اینترنت به این فکر بیافتند که سایت جدیدی را برای فروش محصولات نظامی و هوایی راه اندازی کنند.
اگر تبلیغ این پایگاه اینترنتی روی وب سایت های پربیننده گذاشته شود در این حالت امکان اینکه کاربران تخصصی تبلیغ این هواپیما را در اینترنت پیدا کنند بسیار بیش تر خواهد شد
میثم لطفی
منبع:www.InformationWeek.com
روزنامه سرمایه


می دانم برای روشن تر شدن موضوع بایستی آن را باز تر کنیم. وقتی از تبلیغ صحبت می کنیم، یعنی داریم از ابزاری بسیار قوی و موثر در بازاریابی صحبت می کنیم. پس همان کاری را کردم که در اینجا می کنم یعنی ابتدا شروع کردم به ارایه تعریفی از بازاریابی و تبلیغ به این ترتیب که: وقتی ما تبلیغ می کنیم یعنی داریم مردم را از محصول یا خدماتی که داریم آگاه می سازیم. یعنی داریم بازاریابی می کنیم، یا به عبارت دیگر داریم به مخاطبین هدفمان – که قبلا باید آنها را شناسایی کرده باشیم – کمک می کنیم که برای پاسخگویی به نیازهایشان محصول یا خدمات ما را پیدا کنند و در مورد آن محصول یا خدمات مورد نظر ما، اطلاعات بیشتری داشته باشند، آن را امتحان کنند و در نهایت مشتری ما شوند. همینجا اشاره کردم به این موضوع مهم که در حال حاضر، مردم در سرتاسر دنیا از تبلیغات بیزار شده اند، فرقی نمیکند که این تبلیغ کجا باشد، هر جا که باشد مردم سعی میکنند چشم و ذهن خودشان را به گونه ای عادت دهند که تبلیغات را نبینند و همین کار ما را در این صنعت دشوار می کند. اما اگر ما بتوانیم هدف اصلی از بازاریابی و تبلیغ را از یاد نبریم یعنی «کمک کردن به مشتری احتمالی در یافتن و پیدا کردن محصول یا خدماتی که می تواند نیاز واقعی او را پاسخ دهد و زندگی بهتری را برای او فراهم سازد» می توانیم با استفاده از مثلا واژه های طلایی چون «رایگان» و «شما» در متن آگهی هایمان نظر آنها را به خودمان و محصول و خدماتی که می خواهیم ارایه کنیم جلب کنیم. همیشه به این موضوع اشاره کردهام که ما بر روی اینترنت زمان کوتاهی برای اثر گذاری روی مخاطبینمان داریم. اگر توانستیم در این زمان کوتاه، توجه آنها را به خودمان جلب کنیم می توانیم موفق شویم.
از طرف دیگر ما باید موضوع تبلیغ در رسانه ها (و یا اینترنت) با موضوع اینترنت در تبلیغات را از هم جدا کنیم. اینترنت یک سکو یا اصطلاحا یک Platform دایماً در حال تغییر و تحول است. آنچه هفت هشت سال پیش (منظورم در اینجا همان بنرهای اولیه Banners است) می توانست مخاطبین بسیاری را بخاطر ارضای حس کنجکاوی شان به نوعی وادار به کلیک کردن آگهیهای رنگ و وارنگ آن زمان کند، امروزه با بکاربردن انواع و اقسام ترفند ها، آنقدرها سهل و آسان و امکانپذیر نیست. ما در این گرداب گسترده گیتی که هر لحظه دارد ما به درون خود بیشتر و بیشتر می کشاند باید با سرعت و حرفه ای گری خاص، با استفاده از تمام ابزارهایی که در اختیار داریم به بازاریابی کالا و خدماتمان بپردازیم. به عقیده من و بسیاری از کارشناسان دیگر خصوصا در آن سوی آبها، امریکا یا اروپا، اولین گام برای تجارت الکترونیک، بازاریابی الکترونیکی است. یعنی تولید کننده ها، آگهی دهندههای عمده و بزرگ بایستی رو به آگهی دادن در سایت ها – در اینجا خصوصا سایت های ایرانی برای محصولات ایرانی – بیاورند. یکبار دیگر تکرار می کنم که آگهی دهنده ها و بازاریاب های آنها در حقیقت می خواهند به مخاطبین هدفشان کمک کنند که کالا و خدمات (خوب / بد) آنها را پیدا کنند. کاری که تبلیغات در اینترنت می تواند انجام دهد بر اساس آمار و ارقامی که در آن جلسه ارایه دادم – سال 2003 بررسی از کاربران AOL در مطالعه این که چه تعداد از آنها تبلیغی (از یک محصول مشخص) در تلویزیون و اینترنت را بخاطر می آورند – آنجا که جا انداختن یک علامت تجاری یا Brand Recognition مطرح است – با تبلیغات تلویزیونی برابری می کند (از هر دو 40 درصد از مخاطبین پاسخ داده اند که آن تبلیغ مورد نظر را به یاد می آورند.)
بحث دیگر تبلیغ در اینترنت این بحث مهم است برای آنها که آگهی دهنده هستند که تبلیغات در اینترنت می تواند ترافیک سایتشان را بالا ببرد. اگر ترافیکی برای سایتتان – که دارد محصول یا خدماتی را عرضه میکند – نداشته باشید نمی توانید انتظار داشته باشید که خریداری در میان بازدید کنندگانتان وجود دارد. همه بازدید کنندگان از سایت شما قرار نیست که مشتری شما شوند. شما 80 در صد از بازدید کنندگان سایتتان را بدون هیچ دلیل قانع کننده ای یعنی به هر علتی که می خواهد باشد از دست می دهد. آنها برای یکبار به سایتتان می آیند و می روند چون شما آنجایی نبوده اید که آنها به دنبالش می گشتند.
من در آن جلسه اشاره به این کردم که ما بایستی آموزشهای لازم را بدهیم و بستر را برای آموزش و فرهنگ سازی در زمینه تبلیغات و هر زمینه دیگری مرتبط با IT فراهم سازیم و مورد حمایت قرار دهیم. به این اشاره کردم که تنها کانال آموزشی فن آوری اطلاعات ایرانی (ITC) که از طریق ماهواره برنامه پخش می کرد و مورد توجه بسیاری از جوانان متاسفانه مورد حمایت دست اندرکاران آی تی در ایران قرار نگرفت و بست و رفت تا کی که بیاید و ادامه دهد. امیدوارم در فرصتی دیگر بتوانم بقیه این مطلب را نیز ادامه دهم. حق یارتان باد!
تابان خواجه نصیری


اینترنت از اوایل دهه 70 به ایران راه پیدا کرد
1- مقدمه
در کتب و متون مختلف تعاریف متعددی از تبلیغات آمده است. بطور مثال میتوان به تعاریف ذیل اشاره کرد. تبلیغات فرآیند روشمند ارایه اطلاعات مناسب در مورد کالاها و خدمات به مشتریان و ترغیب و متقاعد کردن مؤثر مصرفکنندگان به خرید کالاها و خدمات میباشد (متولی 1372) و یا در تعریفی دیگر تبلیغات را، ارائه غیر شخصی اطلاعات که معمولاً برای آن پول پرداخت میشود و اغلب با هدف ترغیب برای خرید کالاها، خدمات و یا ایده از سوی افرادی مشخص و توسط رسانههای مختلف انجام میپذیرد، تعریف نمودهاند (تافلینگر 1996). همان طور که در تعریف بالا اشاره شد، تبلیغات از طریق رسانههای مختلفی انجام می پذیرد، که از آن جمله میتوان به روزنامهها، مجلات، رادیو، تلویزیون و ... اشاره نمود. چندی است که رسانه اینترنت به جمع رسانههای مورد استفاده تبلیغات اضافه شده است. رشد تبلیغ در اینترنت نسبت به تبلیغ در رسانههای سنتی، از سرعت بسیار بیشتری برخوردار بوده است چرا که پس از گذشت 38 سال از پیدایش رادیو، تعداد استفادهکنندگان آن به 50 میلیون نفر رسید، تلویزیون 13 سال پس از پیدایش این حد نصاب را کسب کرد و اما اینترنت تنها با گذشت 4 سال توانسته به این حد نصاب دست پیدا کند (فاکس 1999). این مقاله سعی دارد راهکارهایی را جهت استفاده از تبلیغات اینترنتی در ایران ارائه نماید.
2- اینترنت در ایران
اینترنت از اوایل دهه 70 به ایران راه پیدا کرد و همچون سایر کشورها در ایران نیز به سرعت گسترش یافت. با مرور وقایع مهم در تاریخ اینترنت در ایران به موارد قابل توجهی برخورد میکنیم که برخی از مهمترین این وقایع به شرح زیر میباشند:
اتفاقات مهم :
1368 مرکز تحقیقات فیزیک نظری و ریاضیات (IPM) به منظور ایجاد و اداره پروژههای تحقیقاتی و اشاعه تماس علمی بین دانشگاههای ایران و موسسات بینالمللی آغاز بکار کرد.
1371 تعداد کمی از دانشگاههای ایران، از جمله دانشگاه صنعتی شریف و دانشگاه گیلان، توسط مرکز تحقیقات فیزیک نظری و از طریق پروتکل UUCP به اینترنت وصل میشوند تا با دنیای خارج ایمیل رد و بدل کنند.
1372 مرکز تحقیقات فیزیک نظری و ریاضیات، بعنوان تنها نهاد ثبت اسامی قلمرو [ir.] در ایران به رسمیت شناخته میشود. این قلمرو مشخصه تعیین شده برای هویت ایران در فضای اینترنت است.
1373 مؤسسه ندا رایانه تأسیس میشود. پس از راهاندازی اولین بولتن بورد (BBS)، در عرض یک سال نیز اولین وب سایت ایرانی داخل ایران را راهاندازی میکند. همچنین، این مؤسسه روزنامه «همشهری» را به زبان فارسی در اینترنت منتشر میکند، که این اولین روزنامه رسمی ایرانی در وب محسوب میشود. در همین سال بدنبال اتصال به اینترنت از طریق ماهواره کانادائی «کد ویژن» (Cadvision)، مؤسسه ندا رایانه فعالیت بازرگانی خود را بعنوان اولین شرکت خدمات سرویس اینترنتی (ISP) آغاز میکند.
1374 مجلس ایران تأسیس شرکت «امور ارتباطات دیتا» تحت نظر شرکت مخابرات ایران را تصویب میکند و مسؤلیت توسعه خدمات دیتا در سطح کشور را بطور انحصاری در اختیار آن شرکت قرار میدهد.
1376 خبرگزاری جمهوری اسلامی ایران (IRNA) وب سایت خود را از طریق شرکت مخابرات انگلستان انتشار میدهد. بعداً آنرا به آمریکا منتقل میکند تا بوسیله وب سرور شرکت GPG منتشر شود.
1377 پروژه یونیکد در ایران با قرارداد شورای عالی انفورماتیک و همکاری بنیاد دانش و هنر واقع در انگلستان و با نظارت و مدیریت فنی دانشگاه صنعتی شریف تحت عنوان «فارسی وب» آغاز میشود. هدف پروژه اینست که با گنجاندن کامل و جامع الفبای فارسی در استاندارد یونیکد، نشر فارسی در کامپیوتر، مخصوصاً اینترنت و وب، استاندارد شود و اصولاً مشکل قلم (فونت) های غیر استاندارد موجود در نرم افزارهای ایرانی حل شود.
1379 شرکت IranGate.net در شهر اصفهان تأسیس میشود تا بعنوان یک ISP خدمات اینترنتی را بطور اختصاصی به شهرهای پر جمعیت غیر از تهران ارائه دهد.
در پایان همین سال ایران بطور رسمی عضو کنسرسیوم یونیکد میشود.
1380 برای اولین بار پدیده وبلاگ نویسی در ایران آغاز میشود. درست یک سال بعد، بنا بر آمار غیر رسمی تعداد وبلاگ نویسان از مرز 15000 نفر میگذرد.
1381 اوّلین سرویس وبلاگ نویسی ویژه فارسی زبانان در وب سایت Persianblog.com در ایران آغاز بکار میکند. هدف تیم ارائهدهنده این سرویس مجانی ایجاد محیطی کاملاً فارسی از جمله متننویس سازگار با زبان فارسی، تقویم شمسی و سیستم نظرخواهی فارسی، و متمرکز نمودن وبلاگنویسان فارسی زبان در یک سایت و در نتیجه افزایش بینندگان این وبلاگها است. در عرض هفت ماه نزدیک به 21000 ایرانی برای استفاده از این سرویس ثبت نام میکنند.
همگام با ورود اینترنت، تعداد کاربران آن در ایران به طور فزایندهای افزایش یافته است بطوریکه تنها پس از گذشت 10 سال، تعداد استفاده کنندگان اینترنت از مرز 10 میلیون نفر گذشته است. در نمودار3 این روند نمایش داده شده است.
نمودار 1- تعداد کاربران اینترنت در ایران2 (تصویر بزرگتر)
3- تبلیغات اینترنتی در ایران
در ایران اینترنت از سال 1376 بطور نسبتاً فراگیر به کار گرفته شده است و همانگونه که در نمودار بالا مشخص میباشد، تعداد کاربران آن بطور فزایندهای در طول سالیان اخیر افزایش یافته است. با وجود اینکه تعداد سایتهای فارسی از رشد بسیاری برخوردار بوده است اما همچنان تعداد تبلیغات اینترنتی این سایتها بسیار کم و ناچیز میباشد. این موضوع باعث شده مشکلات مالی فراوانی برای سایتها بوجود آید چرا که یکی از مهترین منابع درآمد سایتها در دنیا، درآمدهای ناشی از تبلیغات میباشد. مشکلات مالی سایتهای ایرانی، بسیاری از آنها را پس از مدتی به تعطیلی میکشاند و این به معنای از دست رفتن فرصتهای شغلی برای عدهای میباشد. نکته قابل توجه دیگر این است که بازار تبلیغات اینترنتی سایتها فقط محدود به یک کشور و یا یک منطقه خاص نمیباشد این به معنای دسترسی به بازاری بسیار گسترده است که متأسفانه به دلیل عدم استفاده مناسب سهم سایتهای ایرانی از حجم درآمد ناشی از فعلیتهای تبلیغاتی بسیار اندک است.
عوامل بسیاری دست به دست هم دادهاند تا تبلیغات اینترنتی در ایران نسبت به میزان توجهی که جامعه به این رسانه میکند بسیار کمتر باشد. یکی از مهترین این عوامل نداشتن مدل کسب و کار است. اصولاً سایتهای ایرانی با دید تجاری ایجاد نمیشوند و در نتیجه برای آنها مدل کسب و کار مشخصی تعریف نمیشود. این سایتها عموماً جنبه شخصی داشته و یا تنها معرفی و اطلاعرسانی را در دستور کار خود قرار دادهاند. بدیهی است آمار بازدیدکنندگان چنین سایتهایی رقم قابل توجهی نخواهد بود، لذا جذب تبلیغ برای این سایتها، کاری بسیار مشکل و گاه محال میباشد. در واقع یکی از پیش نیازهای گرفتن تبلیغ در هر رسانهای، داشتن تعداد قابل قبولی مخاطب در آن رسانه میباشد. در نتیجه زمانی که رسانهای مخاطب قابل توجهی نداشته باشد نمیتواند انتظار جذب تبلیغات زیادی را داشته باشد. از طرفی تعداد مخاطب در هر رسانهای به نحوه انتخاب و عملکرد مدل کسب و کار آن بستگی دارد. بطور مثال چنانچه سایتی مدل کسب و کار مبتی بر محتوا را انتخاب نماید میبایست تمامی سعی خود را در جهت شناسایی محتوای با ارزش و مهم برای مخاطبین خود نموده تا از این طریق ترافیک سایت خود را افزایش دهد. در حقیقت توانمندی هر ناشر اینترنتی در جذب و نگهداری مخاطبین خود منجر به ایجاد فرصتهایی برای جذب تبلیغات اینترنتی میشود.
به طور کلی در هر فعالیت تبلیغی دو هدف عمده میتواند دنیال شود؛ اول اینکه هر تبلیغی با هدف ایجاد ارتباط و رساندن پیامی انجام شود دوم اینکه هدف از انجام تبلیغ فروش محصول باشد. اما یکی از وجوه ممیزه تبلیغات اینترنتی با تبلیغات سنتی در این است که امکان فروش محصول و یا خدمت را بلافاصله پس از تبلیغ و یا گاهی در حین نمایش تبلیغ فراهم میآورد. در واقع این امر امتیازی را برای این نوع از تبلیغات فراهم میآورد. ولی نکته در اینجا است که در ایران بدلیل فراهم نبودن زیرساختهای تجارت الکترونیک و فقدان مکانیزمها و قوانین لازم، مخاطبین امکان خریداری کالا و خدمتی را که تبلیغ آن را بصورت اینترنتی میبینند، ندارند. این به معنای از دست رفتن یکی از مهترین مزیتهای تبلیغات اینترنتی میباشد زیرا چنانچه هدف از تبلیغ فقط اطلاع رسانی و ایجاد ارتباط باشد، بدلیل همه گیر نشدن اینترنت در کشور، رسانههای دیگری چون تلویزیون، رادیو و روزنامهها قطعاً تاثیرگذاری بیشتری خواهند داشت. نتیجه اینکه در چنین فضایی اینترنت بعنوان یک رسانه شانس خود را برای جذب تبلیغات بیشتر از دست میدهد.
از سوی دیگر تبلیغات اینترنتی هنوز در سبد (پورتفولیوی) شرکتهای تبلیغاتی- که در بسیاری از موارد بعنوان مشاور تبلیغ دهندگان، خدماتی را به آنها عرضه مینمایند- جایگاه مناسبی پیدا نکرده است چرا که بدلیل هزینههای کم تبلیغ در اینترنت، کارمزد شرکتهای تبلیغاتی نیز در صورت دادن تبلیغی در اینترنت بسیار کم میباشد. از طرف دیگر عدم آشنایی این شرکتها با مکانیزمهای تبلیغات اینترنتی از جمله مکانیزمهایی جهت سنجش و اندازهگیری اثر بخشی تبلیغات اینترنتی، باعث شده است که این شرکتها تمایل کمتری به دادن تبلیغ در اینترنت داشته باشند زیرا وجود مکانیزمهای اندازهگیری اثربخشی تبلیغات در اینترنت یکی از مزیتهای این تبلیغات میباشند و در صورتیکه امکان استفاده از مزیتهای تبلیغ در اینترنت در کشور فراهم نباشد، به تبع آن تبلیغ دهندگان نیز تمایلی برای ارائه تبلیغ در اینترنت نخواهند داشت.
4- تنگناها و محدودیتهای تبلیغات اینترنتی در ایران
با توجه به ویژگیها و ماهیت صنعت تبلیغات اینترنتی ایران، چنین به نظر میرسد که پنچ گروه عمده در این صنعت نقش ایفا میکنند. این پنج گروه شامل ناشران اینترنتی، سازمانهای تولیدی و خدماتی، شرکتهای تبلیغاتی، دولت و مخاطبین تبلیغات میباشند. در زیر مشکلات و محدودیتهای تبلیغات اینترنتی در ایران به تفکیک گروههای فوق الذکر آمده است:
4-1- سازمانهای تولیدی و خدماتی (تبلیغ دهندگان)
یکی از مهمترین مواردی که موجب محدود ماندن تبلیغات اینترنتی در ایران شده است دانش و اطلاعات ناکافی مدیران سازمانهای تولیدی و خدماتی از کاربردهای تبلیغات در اینترنت میباشد. اغلب مدیران ایرانی از مزایا و فرصتهای فراوانی که با تبلیغ در اینترنت میتوانند عاید سازمان خود کنند بیاطلاع و یا حداقل کماطلاع هستند. آن دسته از مدیرانی هم که اندک توجهی به اینترنت دارند درک صحیح و کاملی نسبت به نیازهای مخاطبین اینترنتی خود ندارند و در نتیجه از سرمایهگذاریهای خود در زمینه تبلیغات اینترنتی نتیجه درخور توجهی به دست نمیآورند. علاوه بر این مدیرانی که تبلیغات خود را وارد صفحات اینترنتی کردهاند، غالباً سایتهای خارجی را به عنوان رسانه اینترنتی خود انتخاب میکنند چرا که نسبت به کارایی و اثربخشی سایتهای ایرانی اطمینان لازم را ندارند.
4-2- شرکتهای تبلیغاتی
بسیاری از سازمانها، امور تبلیغاتی خود را به شرکتهای تبلیغاتی واگذار میکنند. این شرکتها به برنامهریزی تبلیغاتی برای سازمانهای طرف قراداد خود اقدام میکنند. در این برنامه رسانههای تبلیغاتی مانند تلوزیون، رادیو، مجلات و روزنامههای عمومی و تخصصی، تابلوهای تبلیغاتی در سطح شهر و ... پیشنهاد میشوند. آنچه مسلم است هنوز اینترنت در پورتفولیوی این شرکتها از سهم و جایگاه قابل توجهی برخوردار نیست از این رو اینترنت توسط متخصصین تبلیغاتی نیز مورد بیمهری واقع شده است. از جمله دلایل کمتوجهی شرکتهای تبلیغاتی به رسانه اینترنت، میتوان به کم بودن حاشیه سود تبلیغات اینترنتی برای شرکتهای تبلیغاتی اشاره کرد که این خود به دلیل هزینه اندک این نوع تبلیغات میباشد. همچنین فقدان آمار و ابزارهای مناسب برای نظارت و کنترل بر عملکرد تبلیغات اینترنتی موجب شده است تا سهم چندانی از طرف شرکتهای تبلیغاتی برای این نوع تبلیغات درنظر گرفته نشود.
4-3- ناشران اینترنتی
ناتوانی سایتهای ایرانی در جذب تبلیغات را میتوان از موانع عمده رشد و گسترش تبلیغات اینترنتی دانست. کیفیت پائین محتوای سایتهای ایرانی جذابیت لازم را برای تبلیغکنندگان و مخاطبین فراهم نساخته است. وجود دیدگاه غیر تجاری در سایتهای ایرانی موجب شده است درآمدزایی جزء اهداف اصلی سایتها قرار نگیرد. از اینرو در گردانندگان سایتها کمتر با متخصصین بازاریابی مواجه میشویم حتی در سایتهایی که به ظاهر به جذب تبلیغات مشغول هستند کمتر فعالیتهای بازاریابی را به صورت حرفهای شاهد هستیم. در نتیجه فقدان مکانیزمهای تبلیغاتی مناسب، موجب شده است تا سایتهای ایرانی در جذب تبلیغات موفقیت لازم را نداشته باشند.
4-4- دولت
رشد و گسترش اینترنت مانند سایر رسانهها مستلزم حمایت سازمانها و دستگاهای دولتی ذیربط میباشد. ضعف زیرساختهای مخابراتی و ارتباطی از جمله تنگناهای تبلیغات اینترنتی به شمار میآید. ترمیم و بهبود این زیرساختها جز وظایف دولت محسوب میشود. سامان دادن به زنجیره تجارت الکترونیک نیز تنها با خواست و حمایت دولت امکانپذیر خواهد بود. ایجاد مکانیزمهای پرداخت الکترونیک مانند بانکداری الکترونیک و پول الکترونیک از اقدامات اساسی و مهمی هستند که دولت میبایست در دستور کار خود قرار دهد. همچنین تدوین قوانین و مقرارات مناسب برای نقل و انتقالات الکترونیک، شناسایی هویت واقعی معاملهکنندگان، ایجاد امنیت در دریافتها و پرداختها و ... از جمله اقدامات اساسی است که پیشنیاز رشد تجارت الکترونیک میباشد. بدیهی است که بدون سامان یافتن زنجیره تجارت الکترونیک نمیتوان در تبلیغات اینترنتی رشد قابل توجهی انتظار داشت.
4-5- مخاطبین تبلیغات اینترنتی
به دلیل گسترش فراوان حجم تبلیغات در سالهای اخیر و استفاده از شیوههای نامناسب و غیرحرفهای در ایران، نوعی دلزدگی نسبت به تبلیغات به وجود آمده است. حجم گسترده تبلیغات ناخواسته در اینترنت نیز بر این مشکل افزوده است. وجود نرمافزارهای متعددی که صرفاً برای در امان ماندن از تبلیغات ناخواسته طراحی شدهاند گواه این مدعا میباشد. در چنین فضایی جلب توجه مخاطبین کار بسیار دشواری خواهد بود و مستلزم استفاده از روشهای نوین و حرفهای است. ضمن اینکه بدلیل فراهم نبودن امکانات تجارت الکترونیک، مخاطبین نیز کمتر به تبلیغات در اینترنت توجه مینمایند.
5- راهکارهایی جهت بهبود وضعیت تبلیغات اینترنتی در ایران
با توجه به اهمیت تبلیغ در اینترنت و وجود مشکلات و محدودیتهایی که در بالا به آنها اشاره شد در این بخش سعی شده است راهکارهایی جهت بهبود وضعیت تبلیغات اینترنتی در ایران ارائه شود. همانطور که اشاره شد، بازیگران این صنعت به پنج گروه تقسیم میشوند. اما ابتکار عمل برای بهبود و رفع مشکلات تبلیغات اینترنتی در دست سه گروه دولت، ناشران اینترنتی، و شرکتهای تبلیغاتی میباشد. چنانچه این گروه ها اقداماتی را جهت حل مشکلات موجود در دستور کار خود قرار دهند دو گروه مخاطبین و سازمانهای تولیدی و خدماتی نیز جذب این صنعت خواهند شد. با این وجود برای هر یک از گروهها راهکارها و سپس الگوهایی ارائه شده است. در این الگوها اقدامات لازمه هر گروه در قالب فرایندهایی نشان داده شده است.
5-1- ناشران اینترنتی
ناشران اینترنتی پس از اتخاذ مدل تجاری مناسب جهت فعالیت خود میبایست فعالیتهای زیر را به منظور مدیریت بهتر بر وضعیت تبلیغات خود انجام دهند. در گام اول صاحبان سایتها میبایست کاتالوگی را از فضاهای خود تهیه نمایند. در این کاتالوگ مکان فضاهای قرارگیری تبلیغات، روشهای پرداخت و زمان مربوط به آن فضاها و نیز نحوه دسترسی به فضاها مشخص میشود. در گام دوم، واحد فروش شرکت با تبلیغ دهندگان وارد مذاکره شده و نهایتاً قراردادی را با آنها منعقد مینماید. در گام سوم برنـامه زمـانی نمـایش تبلیغات تعیین میشود. در این مرحله زمانهای نمایش تبلیغات برنامهریزی و رزرو میشوند. در گام چهارم تبلیغات مختلف از تبلیغ دهندگان جمعآوری شده و براساس برنامه از پیش تعیین شده در مکانهای مشخص نمایش داده میشوند. در گام پنجم ناشران اینترنتی میبایست عملکرد تبلیغات موجود در فضاهای خود را ارزیابی نموده و گزارشی از این امر تهیه نمایند و نهایتاً در گام آخر آخرین قسط مبلغ توافق شده با تبلیغ دهندگان میبایست اخذ شود. فرایند کار ناشران اینترنتی در شکل1 نمایش داده شده است.
5-2- شرکتهای تبلیغاتی
شرکتهای تبلیغاتی میبایست برای اندازهگیری اثربخشی تبلیغات مکانیزمهای لازم را ایجاد نمایند و به منظور جبران ناچیز بودن کارمزد تبلیغات اینترنتی در جهت افزایش جذب تعداد بیشتری از این تبلیغات برنامهریزی نمایند. متقاعد کردن تبلیغدهندگان به دادن تبلیغ در اینترنت به دلیل هزینههای کم آن در صورت کارایی آن تبلیغ، امر چندان دشواری نخواهد بود. همانطور که در شکل2 دیده میشود این شرکتها جهت موفقیت بیشتر میبایست در گام اول درخواست تبلیغ دهندگان را پردازش نمایند. درخواست تبلیغ دهندگان در این گام میبایست بطور کامل مستــنـد شود. اطلاعـات این درخـواست میتواند شامل این موارد باشد: زمانبندی مورد درخواست جهت نمایش تبلیغات، بودجه در نظر گرفته شده، مشتریان هدف، محتوای تبلیغ و در نهایت سایتهای پیشنهادی.
در گام دوم شرکت تبلیغاتی میبایست پس از تهیه تبلیغ به دنبال فضای مناسب جهت انتشار آن باشد. این فضا میبایست با شرایط اعلام شده از سوی تبلیغ دهنده هماهنگیهای لازم را داشته باشد. در گام سوم قراردادی ما بین شرکت تبلیغاتی و سایت موردنظر جهت نمایش تبلیغ بسته میشود. در گام چهارم، تبلیغ میبایست به فضای در نظر گرفته شده جهت نمایش ارسال شود. برای نمایش تبلیغ ممکن است از روشهای مختلفی استفاده شود. در گام پنجم، شرکت عملکرد تبلیغ مورد نظر را میبایست ارزیابی نموده و طی گزارشی به تبلیغ دهنده نتایج را منعکس نماید. در گام ششم مبلغ توافق شده با تبلیغ دهنده دریافت میشود.
شکل2- فرایند کار شرکتهای تبلیغاتی
5-3- سازمانهای تولیدی و خدماتی (تبلیغدهندگان)
شکل زیر مراحل و وظایف اصلی تبلیغ دهندگان را نشان میدهد. این فرایند 5 فاز زیر را شامل میشود:
5-3-1- برنامهریزی تبلیغات
در این فاز متخصصین بازاریابی، برنامه تبلیغات را استخراج میکنند که این برنامه مبتنی بر یک استراتژی بازاریابی خوب تبیین شده میباشد. این برنامه هدفگیری محصول و نیز هدفگیری مشتری را مشخص میکند. بر اساس نتایج تحلیلها، بازاریابان برنامهای را تدوین میکنند که در این برنامه نوع رسانه، ناشر، نحوه ارائه، مخاطبین، برنامه ارسال و محتوای تبلیغات مشخص شده است.
5-3-2- طراحی تبلیغات
در این فاز، طراحان اقدام به طراحی و ساخت تبلیغ مینمایند.
5-3-3- جستجوی فضای تبلیغاتی
در این فاز، تبلیغ دهندگان سایتهای منتخب را به منظور یافتن فضاهای تبلیغاتی مطلوب جستجو میکنند. سپس به منظور دستیابی به یک توافق با صاحبان سایتها وارد مذاکره میشوند. یکی از نتایج این مذاکرات عقد قرارداد تبلیغاتی است. با انتخاب فضای تبلیغاتی شیوه پرداخت نیز مشخص میشود. در پایان، تبلیغات ایجاد شده جهت نمایش به سایتها ارسال میشوند.
5-3-4- سنجش اثر بخشی تبلیغات
در طول این فاز اطلاعات جمعآوری شده از عملکرد تبلیغات تحلیل شده و برای رسیدگی به مسائل و سنجش میزان تاثیر آنها بر مخاطبین اینترنتی ارزیابی میشوند.
5-3-5- تسویه مالی
بعد از ارسال (نمایش) تبلیغ، تبلیغ دهندگان بابت تبلیغات ارسال شده (نمایش داده شده) بر اساس قرارداد، مبلغی را به صاحب سایت پرداخت میکنند.
شکل3- فرایند کار تبلیغ دهندگان
5-4- دولت
برخی از تنگناها و محدودیتهای اساسی تبلیغات اینترنتی در ایران را تنها با حمایت و خواست نهادهای دولتی میتوان بطور کامل برطرف ساخت. دولت برای برطرف کردن این مشکلات باید ابتدا به تدوین قوانین و مقررات مناسب بپردازد تا از این طریق بستر مناسبی برای فعالیتهای تبلیغاتی در محیط اینترنت فراهم آید. ارتقای زیرساختهای مخابراتی و ارتباطی کشور نیز باید در دستور کار دولت قرار گیرد تا زیرساختهای تکنولوژیک لازمه این صنعت در کشور به حد استاندارد جهانی برسد. سامان بخشیدن به زنجیره تجارت الکترونیک و ایجاد مکانیزمهای ایمن برای پرداخت الکترونیک نیز تنها با تلاش و حمایت نهادهای دولتی میسر خواهد بود.
شکل4- فرایند کار دولت
6- نتیجهگیری
در مقایسه با تبلیغات سنتی، تبلیغ در اینترنت از مزیتهای قابل ملاحظهای برخوردار است. علیرغم این موضوع، تبلیغات اینترنتی هنوز در ایران جایگاه مناسبی به دست نیاورده است. وجود برخی تنگناها و مشکلات در کشور، مانع رشد تبلیغات اینترنتی شده است. نبود قوانین و زیرساختهای لازم، آگاهی کم مدیران شرکتهای تولیدی و خدماتی از مزیتهای تبلیغ در اینترنت، نداشتن دید تجاری در طراحی سایتها و نبود مکانیزمهای مناسب تبلیغاتی از جمله مشکلات تبلیغات اینترنتی در ایران میباشند.
بهبود شرایط موجود مستلزم خواست و تلاش تمام دستاندرکاران این صنعت میباشد. دولت میبایست زیرساختهای لازم را فراهم نماید. ایجاد مکانیزمهای پرداخت الکترونیک مانند بانکداری الکترونیک و پول الکترونیک از اقدامات اساسی و مهمی هستند که دولت میبایست در دستور کار خود قرار دهد. همچنین تدوین قوانین و مقرارات مناسب برای نقل و انتقالات الکترونیک، شناسایی هویت واقعی معاملهکنندگان، ایجاد امنیت در دریافتها و پرداختها از جمله اقدامات اساسی است. ناشران اینترنتی میبایست ضمن اتخاذ مدل کسب و کار مناسب، برای افزایش ترافیک سایت خود تلاش نمایند. شرکتهای تبلیغاتی نیز میباید مکانیزمهای مناسبی را جهت جذب و سنجش اثربخشی تبلیغات ایجاد نمایند. بطور خلاصه تنها با تدوین قوانین روشن، طراحی مکانیزمهای مناسب و ایجاد زیرساختهای لازم میتوان به رشد و توسعه تبلیغات اینترنتی در ایران امید داشت.
*http://www.sportmanagement.blogfa.com/post-53.aspx


درآمد تبلیغاتی روزنامههای آمریکایی در سه ماهه دوم سال 2009 با کاهش 29 درصدی به سیر نزولی که بسیاری از ناشران روزنامه را به مرز ورشکستگی رسانده ادامه داد.
به گزارش ایسنا، بر اساس آمار انجمن روزنامه آمریکا (NAA)، درآمد تبلیغات چاپی و آنلاین در مقایسه با 9.6 میلیارد دلار در مدت مشابه سال گذشته، در سه ماهه دوم سال جاری میلادی به 6.8 میلیارد دلار کاهش یافت.
درآمد تبلیغات چاپی حدود 30.1 درصد کاهش یافته و به 6.2 میلیارد دلار رسید که شامل 40.4 درصد کاهش در درآمد آگهی های طبقهبندی شده است.
درآمد آگهیهای طبقهبندی در روزنامههای آمریکایی در سالهای اخیر در مواجه با سایتهای آگهیهای طبقه بندی شده آنلاین رایگانی مانند Craigslist دچار سقوط شده است. درآمد تبلیغات آنلاین نیز در این مدت 15.9 درصد کاهش یافته و به 653.1 میلیون دلار رسید.
طبق آمار انجمن روزنامه آمریکا، درآمد تبلیغات چاپی در روزنامههای آمریکایی اکنون برای دوازدهمین سه ماهه متوالی کاهش یافته است.
روزنامههای سراسر آمریکا با کاهش درآمد تبلیغاتی، تنزل مداوم تیراژ و روی آوردن خوانندگان به اخبار آنلاین رایگان روبهرو شده و موجی از ورشکستگی، اخراج کارمندان و تعطیلی این صنعت را فرا گرفته است.
تریبون که روزنامههایی مانند لسآنجلس تایمز و شیکاگو تریبون را منتشر میکند اعلام ورشکستگی کرده است؛ روزنامه کریستین ساینس مونیتور که به مدت صد سال فعالیت داشته اوایل سال جاری با پایان دادن به انتشار چاپی تمام اینترنتی شد؛ همچنین روزنامههای بزرگی از جمله راکی مونتین نیوز و سیاتل پست اینتلیجنسر در ماههای اخیر تعطیل شدند.
از دست رفتن درآمد تبلیغاتی مدیران روزنامههای آمریکایی را به چارهجویی واداشته و آنها درصدد آغاز مطالبه پول از خوانندگان برای اخبار آنلاین برآمدهاند.


چاپ یکی از مهمترین و متداول ترین ابزارهای تبلیغات به شمار می رود. چاپ مشخصات هر بخش برروی محصول، جعبه ای که برای بسته بندی استفاده می شود، برشور همراه کالا، کاتالوگ، پوستر، کارت پستال، آگهی در رسانه های چاپی و دهها کاربرد دیگر چاپ باعث می شود که مشاوران تبلیغات و نیز تولیدکنندگان و ارائه دهندگان خدمات، از چند و چون آن آگاهی داشته باشند.
بحث چاپ، سه مرحله متفاوت دارد
قبل از چاپ A
چاپ B
بعد از چاپ C
قبل از چاپ A
طبیعی است که گام اول قبل از چاپ طراحی است. “طراحی” از عکاسی، تصویرسازی، اسکن تصاویر، تایپ مطالب، رسامی و صفحه آرائی بهره می گیرد
:عکاسی حرفه ای
آنچه در ایران به عکاسی صنعتی معروف است در واقع تهیه عکس به صورت حرفه ای است که قابلیت و کیفیت مناسبی برای چاپ داشته باشد
تا قبل از عمومی شدن عکاسی دیجیتال، عکاس های حرفه ای از اسلاید یا نگاتیوهای سایز بزرگ برای تهیه عکس های خود استفاده می کردند (البته الان هم غالبا از همان ها استفاده می کنند) نگاتیو یا اسلایدهای 24*36 میلیمتر (معروف به 135) بیشتر برای اشیا کوچک، فضاهای بیرونی و عکاسی سریع و نیز سفارش های اقتصادی بکار می رود.سایز متوسط 6*4?5 و یا اغلب 6*7 سانتی متر چه به صورت نگاتیو یا اسلاید بیشترین کاربرد را دارد. برای مواردی که کیفیت بهتر، جزئیات بیشتر و خروجی بزرگ مورد نیاز باشد از قطع های بزرگ مثل 13*18 سانتیمتر استفاده می شود. این نوع نگاتیو یا اسلایدها به صورت تخت هستند و معمولا در عکاسی آتلیه استفاده می شود چون تجهیزات بزرگ و سنگینی را برای کار طلب می کند و حمل آنها قدری دشوار است.
هزینه عکاسی حرفه ای بر اساس سایز فیلم، تعداد سفارش، محل عکاسی (آتلیه عکاس یا در محل سفارش دهنده) و از همه مهمتر کارشناسی و تخصص عکاس متفاوت هستهزینه عکاسی: پائین ترین قیمت برای عکاسی حرفه ای (در سال 1384) هر پز 200?000 ریال و بالا ترین آن 1?500?000 ریال انجام شده و در مواقع خاص با سیستم دیجیتال و سفارش انبوه و دقت پایین تا 150?000 ریال هم انجام می شود. قیمت های فوق مربوط به شهر تهران بوده و از تعرفه عکاسان شهرستانی خبر ندارم
بزرگترین آتلیه عکاسی حرفه ای در تهران، استودیو لورکا هست که توسط آقای نادر معصومی و دو عکاس دیگر تاسیس و اداره می شود. این استودیو قابلیت عکاسی ازاشیا خیلی بزرگ را دارد مثلا امکان عکاسی از مینی بوس در داخل استودیو و نورپردازی مناسب آنرا دارد
آتلیه های زیادی با امکانات مدرن در تهران فعالیت می کنند ولی متاسفانه مثل سایر امور هنری نرخ شکنی توسط نواموزان و کیفیت پایین کار آنان به اعتبار این حرفه لطمه زده است
:اسکن
اسکنر های مورد استفاده در ایران دو نوع عمده هستند:
اسکنر رومیزی پیشرفته کرئو در لیتوگرافی موژان – تهران
اسکنرهای حرفه ای
حرفه ای ترین اسکنرها معمولا به شکل درام استوانه ای شکل هستند و با ابزارهای لیزری تصاویر را اسکن می کنند ولی اسکنرهای حرفه ای تخت (رومیزی) هم به بازار آمده که می توانند با دقت بالا و کیفیت قابل قبولی عکس و اسلاید و نگاتیو را اسکن نماید
اسکنرهای آماتور
با پیشرفت علوم دیجیتال و ارزانی محصولات الکترونیکی، اکنون در کنار کامیوتر هر طراحی، یک اسکنر رومیزی در اندازه A4 به چشم می خورد. این اسکنرها برای انتشار تصاویر در وب یا مولتی مدیا بسیار عالی هستند و برای چاپ فاقد کیفیت مطلوب هستند هرچند جهت صرفه جویی معمولا در سایزهای کوچک از تصاویر اسکن شده آین نوع اسکنرها استفاده می کنند
اسکنر های حرفه ای چاپ، اسکن تصاویر را به صورت 4 رنگ انجام می دهند ولی اسکنرهای رومیزی چون برای وب و مولتی مدیا طراحی شده اند به صورت 3 رنگ اسکن می کنند. طبیعی است که بعد از تبدیل رنگها کمی تغییر یابند.
(چهار رنگ CMYK) ( سه رنگ RGB)
اسکنرهای حرفه ای را می توان در لیتوگرافی ها یافت و هزینه آن به این ترتیب است
تا سایز 13*18 سانتی متر به صورت 4 رنگ مبلغ 20?000 ریال
تا سایز 13*18 سانتی متر به صورت تک رنگ مبلغ 10?000 ریال
بزرگتر از سایز فوق:
هزینه اسکن=مساحت ضربدر 20 ریال* تعداد رنگ
مساحت خروجی اسکن=(طول +1)*(عرض +1) سانتی متر مربع
به یاد داشته باشید هزینه اسکنر به اندازه خروجی شما ربط دارد نه به (Document)اندازه سند
:تصویرسازی و صفحه آرائی
معمولا بعد از آماده شدن عکس ها و اسکن آنها، حروفچینی مطالبی که بایستی در آگهی یا طراحی بسته بندی درج شود، طراح شروع به صفحه آرائی می کند و در صورت نیاز برای تکمیل ایده خود، به تصویر سازی نیز روی اورد. متاسفانه به علت ساده شدن انجام خیلی از کارها با کامپیوتر، گرافیستهای کمتری به امر تصویر سازی آشنا هستند و غالبا هنر خود را اعمال انواع فیلتر ها و جلوه های ویژه نرم افزارهای تصویرسازی می دانند
با توجه به تنوع سفارشاتی که در یک آتلیه طراحی اجرا می شود و روابط بین سفارش دهنده و طراح وجود دارد و نیز نجوه پرداخت هزینه ها، مسئولیت طراح در سایر اجزا سفارش مثل نظارت بر امور چاپ یا بعد از چاپ متغیر است.
برای آگاهی از هزینه های طراحی، می توانید به تعرفه های مصوب انجمن صنفی طراحان گرافیک مراجعه نمائید. که البته آنهم توسط بخش عمده ای از طراحان لحاظ نمی شود و گاها دستمزد خود را تا 75% نسبت تعرفه های فوق پائین می آورند
نمونه قرارداد طراحی و تعرفه های فعلی رایج را بزودی در ژورنال درج خواهم نمود
:لیتوگرافی
لیتوگرافی به شکل سنتی بسیار پیچیده، وقت گیر، حساس و دقیق و نیز پر هزینه بود. من که از آن دوران خاطراتزیادی دارم، عکاس (در اینجا منظور شخصی است که اصل کار طراحی شده شما را توسط دوربین های مخصوص لیتوگرافی عکاسی می کرد گفته می شد) روتوش کار، مونتاژکار و فرم بند کارشناسانی بودند که اکنون در رقابت با سیستم های دیجیتال، شغل خود را بکلی از دست داده اند
دوربینی که در روش سنتی برای عکاسی استفاده می شد
درسال 1370 لیتوگرافی مگاپس پیشگام فعالیت سیتمهای جدید بود. در روش های اولیه فقط تصاویر به فیلم تبدیل می شد و بقیه کارها (فیلم گرفتن از متنها و مونتاز نهایی) توسط روش های سنتی لیتوگرافی ها انجام می شد.
بعد از مگاپس، سیما اسکنر و چند شرکت دیگر هم دستگاههای مشابه را وارد کردند. لازم به ذکر اکنون دستگاهها اولیه به عنوان کالای موزه ای تلقی می شود
اکنون مگاپس به کار بازرگانی سیستمهای مدرن چاپ مشغول است و سیما اسکنر منحل شده است.
بعد از نسل اولیه دستگاهها تهیه فیلم، که گفته شد، نسل بعدی ماسشین آلات، کار را ساده کردند. این بار فایل طرح ها به صورت طراحی شده کامل توسط طراح اماده می شد و فیلم به صورت یک پارچه و بدون نیاز به دخل و تصرف بعدی آماده می شد. این روشی هست که الان به شکل غالب در لیتوگرافی ها جریان دارد
سیستم تهیه زینک مستقیم – کرئو – لیتوگرافی موژان طرح – آقای خسروی مدیر شرکت
فیلم تهیه شده چه به صورت سنتی یا دیجیتال، بر روی زینکهای آلومینیومی و برای موارد خاص زینکهای مسی کپی می شود
نسل بعدی، تهیه فیلم را نیز حذف کرده است. فایل طرح پس از پردازش توسط کامپیوتر، کلیه اطلاعات را به صورت تفکیک شده بر روی زینک درج می کند. کار در این روش سریعتر، کیفیت بالاتر (به دلیل عدم دخالت نیروی انسانی در مرحله کپی کردن فیلم بر روی زینگ) و هزینه مناسب تری دارد. لیتوگرافی موژان از پیشقراولان بهره مند از این سیستم است
این تکنولوژی بیشتر توسط شرکتهای آگفا و کرو (کانادا) در ایران عرضه شده اند.
:هزینه تهیه فیلم
تهیه فیلم: مساحت فیلم * 25 تا 30 ریال * تعداد رنگ
زینگ خام و هزینه کپی: (سایزهای متداول ذکر شده است)
سایز یک ورقی: 30?000 ریال
سایز 2?5 ورقی: 50?000 ریال
سایز 4?5 ورقی: 90?000 ریال
هزینه Plate : (زینک بدون نیاز به فیلم)
سایز یک ورقی: 80?000 ریال
سایز 2?5 ورقی: 150?000 ریال
سایز 4?5 ورقی: 300?000 ریال


در این مقاله به رابطهی بین Marketing mix و بازاریابی شبکهای میپردازم. در بازاریابی شبکهای هم با این مقولهی سر و کار داریم، من (تابان خواجه نصیری) به همراه عدهای دیگر از فعالان و پژوهشگران معتقدیم که بازاریابی شبکهای، دو عنصر مهم دارد که اغلب موارد به خصوص در متونی که به فارسی درباره آن نوشته شده است از قلم افتاده است.
تحقیقات و مطالعاتم در مورد این نوع بازاریابی به بیش از 8 تا 10 سال پیش میرسد، یعنی درست از همان زمانی که من با شبکههای اطلاعرسانی محلی (BBS ها) و اینترنت آشنا شدم و در برخی از مقالاتم که آن زمان در اینترنت مینوشتم (به زبان انگلیسی) در خبرنامههایم به آن اشاره میکردم و همیشه از آن زمان به بعد، به اهمیت ایجاد آگاهی در میان مردم و نیز تدوین قوانین مرتبط با بازاریابی شبکهای (Network Marketing) که برخی آن را بازاریابی چند لایهای نیز مینامند یعنی Multi Level Marketing (و به اختصار به آن MLM نیز میگویند) اشاره داشتهام. عدهای معتقدند که در بازاریابی شبکهای دو عنصر اساسی وجود دارد: یک عنصر را Plan یا برنامه میدانند و عنصر دوم را Product محصول یا کالا یا خدمات مصرفی. من به همراه عدهای دیگر از فعالان و پژوهشگران معتقدیم که بازاریابی شبکهای، علاوه بر اینها دو عنصر مهم دیگر نیز دارد که اغلب موارد خصوصاً در متونی که به فارسی درباره آن نوشته شده است از قلم افتاده است. این دو عنصر بسیار بسیار مهم، عبارتند از 1- مشتری یا اگر بهتر بگویم (مصرف کننده) و 2- روابط (معاشرت یا networking) و آموزش مرتبط و مداوم گنجانده شده در روابط بین معاشران (سطوح).
حال اجازه دهید پیش از اینکه به تعریف الگوها یا مدلها بپردازم، اشاره کنم به اینکه بازاریابی شبکهای چه هست و چه نیست که به نظرم این خیلی مهم است و عزیزان بسیاری از من درباره آن میپرسند. MLM یا Network Marketing چیست؟ اول از همه این برای من بسیار باعث تعجب و تاسف است که میبینم یک آقای دکتری (که مایل نیستم اسمی از ایشان ببرم) در یک رسانه جمعی و معتبری مثل صدا و سیما میآید و این دو اصطلاح را از هم تفکیک میکند. آنجا که میخواهد از طرحهای هرمی یاد کند میگوید MLM و آنجا که از طرحهای قانونی میخواهد بگوید میگوید Network Marketing. ببینید، این دو اساساً یک مفهوم را دارند و در هیچ جا من ندیدهام که این دو را از هم به این ترتیب تفکیک کنند، تا آنجا که میدانم، اینها دو نام است برای یک مفهوم و جایی برای تفکیک آنها وجود ندارد. میبینید که من میپرسم: MLM یا Network Marketing چیست؟ حال باز گردم به این سوال. MLM یا Network Marketing یک مدل یا شکل توزیع است که در آن تولید کننده شبکهای از فروشهای مستقیم را برای فروش یا تحویل کالا یا خدماتش به مشتریانش به استخدام خود در میآورد. نکتهی مهم در این سیستم بازاریابی این است که محصولات یا خدمات مستقیماً به دست مصرف کننده میرسد و تولید کننده در یک ارتباط قوی و مداوم با شبکهی توزیع کنندهاش است. یک سیستم بازاریابی رسمی، شمال هفت عنصر اساسی و مهم است که از آن به marketing mix یاد میشود، همهی آن عناصر را میتوانیم در بازاریابی شبکهای نیز بیابیم. من سعی میکنم خیلی کوتاه یک به یک اینها را در اینجا بیاورم:
(1) تحقیق بازار یا Market Research – شرکتهای MLM نیز باید در مورد بازارشان دست به تحقیق بزنند و نیازهای مشتریانشان و در عین حال خدمات یا محصولاتی که میتواند آن نیازها را برآورده سازد دقیقاً شناسایی کنند. در اینجا، برای شرکتهایی که بیزنس مدل MLM را به کار میبرند، یک مزیت وجود دارد. شرکتهای MLM فقط یک شبکهی توزیع ندارند، آنها در بطن شبکهی خود، اگر توانسته باشند Market Research یا تحقیق بازار را در بین اعضای خود نهادینه کرده باشند میتوانند در یک زمان، یک شبکهی فعال از افرادی را داشته باشند که میتوانند بازار را مورد تحقیق و بررسی دایم خود قرار دهند. این موضوع باعث کاهش هزینهها یا به حداقل رساندن هزینههای مرتبط با تحقیق بازار میشود بدون اینکه کارایی یا اثر آن از بین برود. شبکه، یک شبکهی مصرف کننده – توزیع کننده است و نیازهای خود را بخوبی مشاهده و ثبت میکند و به همین دلیل بخوبی نیازها را میداند و کافی است که آن نیازها را به Upline(ها) اطلاع دهد.
(2) آزمایش یا Testing – ببینید شرکتهای تولید کننده همیشه میخواهند در تمام زمینههای تجاری خود و نه فقط کالا یا خدماتشان از نتیجه مطلع باشند. شرکتهای MLM از این امر مستثنی نیستند. در رابطه با این شرکتها، توقعات مشتریان بالا است و برای همین بالا بودن توقعات یا نتظارات است که شرکتها موظفند تضمینها یا گارانتیهای طولانیتری بدهند. به همین لحاظ، کیفیت کالا یا خدماتشان را بالا میبرند که بتوانند چنین تضمینهایی را بدهند و این با توجه بازخوری که به طور مدارم از مشتریانشان دارند و خصوصاً با توجه به شبکهی توزیع موجود باعث میشود که هزینههای مرتبط با آزمایش یا testing کالا و خدمات و در نهایت کل سیستم توزیع پایین آید.
(3) قیمتگذاری یا pricing – ارزش پولی کالا یا خدمات را برای مشتری و سود و منافع قابل توجهی را برای تولید کننده به همراه میاورد. برای شرکتهای MLM این (قیمتگذاری) هم موضوع بسیار مهمی است چرا که پاداش این کار متوجه شبکهی توزیع نیز میشود.
(4) توزیع یا Distribution – قسمت اعظم تفاوت بین شرکتهای MLM و شرکتهای معمولی در همین است. ما اصطلاحاً به این میگوییم تجمع کالا و خدمات و مصرف کنندهها در یک زمان و در یک مکان. به جای یک سیستم پیچیده شامل عمدهفروشها، شرکتهای حمل و نقل متعدد کالا، مراکز توزیع و فروش، خرده فروشها و اضافه شدن به قیمت کالا در هریک از این نقاط، تولیدکنندهها، کالا و خدماتشان را مستقیماً به دست مصرف کنندهای میرسانند که یا مصرف کنندهای توزیع کننده است و یا صرفاً مصرف کننده. در این حالت، خریداران، قیمت کمتری پرداخت میکنند، اصطلاحاً به نوعی میتوانند کالا را با قیمت پایین تر خریداری کنند و این بسیار به نفع آنان است و در این حالت تحویل کالا میتواند از طریق پست و سایر شیوههای ارسال کالا یا خدمات باشد.
(5) تبلیغات یا Advertising – ببینید ما با استفاده از تبلیغات چه میکنیم؟ جز اینکه مشتری را به سمت و سوی کالا یا خدمات میکشانیم؟ ما در بازاریابی، کارمان این است که به مردم (مصرفکننده) کمک کنیم که کالا یا خدماتمان را که مورد نیازش هست بیابد. این هزینهی بالایی را میطلبد و بسیاری از شرکتهای MLM نسبت به شرکتهای دیگر که از این روش (MLM) استفاده نمیکنند برای تبلیغات کمتر هزینه میکنند. چرا؟ چون آنها از روش فوقالعاده قوی تری به نام تبلیغ سینه به سینه یا اصطلاحاً WOM = Word of Mouth یا حرف مردم یا تبلیغ شفاهی بین مردم و یا روش توصیهای آنان استفاده میکنند. این موضوع نیز باعث کاهش هزینهها و پایین تر آمدن قیمت کالا یا خدمات و رسیدن نفع بیشتر آن به اعضای شبکهی توزیع میشود.
(6) تجسمی از کالا یا خدمات که اصطلاحاً به آن Visual Merchandising میگویند – ببینید شما وقتی مغازهای باز میکنید، کلی هزینه میکنید که ویترین مغازهتان مشتری را برای داخل شدن به مغازه یا اطمینان کردن به شما اماده کند. این هزینه برای شرکتهای MLM در واقع تنها شیوهی ارائه یا همانpresentation بازاریاب یا نت وورکر است. به همین علت، این موضوع نیز باعث میشود که هزینههای بسیاری پایین بیاید.
(7) مهارتهای فروش یا Personal Selling Skills – در برخی موارد، لازم است که مشتری برای استفاده از کالا (یا خدمات) آموزش داده شود، یا اینکه اصولاً لازم است مشتری اطلاعات بیشتری در مورد کالا و خدمات داشته باشد تا بعد تصمیم بگیرد که خرید کند. این در واقع یک مرحلهای است بین تبلیغ و مشاهده آن تجسم از کالا و خدمات که پیشتر گفته شد. شرکتها برای اینجور کارها هزینههای بسیاری را متحمل می شوند، افرادی را که در این زمینه مهارت دارند را آموزش میدهند و به سوی مصرف کنندهها یا مشتریان بالقوه سوق میدهند و گسیل میدارند، در برخی موارد لازم است که وسیلهی ایاب و ذهبا آنها را تامین کنند، محل اقامت ایشان را نیز تقبل کنند و خورد و خوراک و غیره را. ببینید که شرکتهای MLM این هزینهها را میتوانند اصلاً نکنند یا میزان آن را به مراتب پایین بیاورند. توزیع کننده فردی است که خود آموخته (چیزی که من در تئوری گرداب گسترده گیتی نیز آن را آوردهام که افراد باید در این عصر خودآموخته و با انگیزه باشند) است و فروش کالا یا خدمات در نهایت محدود میشود به گفتن و نمایش دادن کالا و کارهای دیگر در واقع توسط همان توصیهها یا بهتر بگویم توسط همان WOM انجام شده است.
آنچه که مورد توجه است این است که در روابط پویای موجود در بازاریابی شبکهای قانونی، نوعی synergy (همکوشی یا اشتراک مساعی) در میان است که منافع بسیاری هم برای تولیدکننده و هم برای مصرف کننده فراهم میکند.
طرحهای بازاریابی شبکهای بر اساس ساختار پاداش دهی، به 4 گروه اصلی Breakaway, Matrix, Unilevel و Binary تقسیم میشوند که من سعی میکنم در شماره های آینده خبرنامه و مقالات دیگر به آنها نیز اشاره کنم.
تابان خواجه نصیری
www.webfaqt.com


در این میان گسترش تکنولوژی و کاربرد آن در صنایع متفاوت پای تبلیغات اینترنتی را هم به این عرصه باز کرده است. تا جایی که این روزها تبلیغات آنلاین بیشترین حجم تبلیغات در کشورهای پیشرفته را در اختیار خودشان دارند. نگاهی به آمار و تحقیقات مختلف انجام شده در این زمینه نشان میدهد رشد تبلیغات آنلاین به حد چشمگیری رسیده و این روند رو به افزایش در سرتاسر دنیا ادامه دارد.
تحلیلگران موسسه تحقیقاتی IDC در این مورد میگویند کاهش قیمت آگهیهای آنلاین، رواج تبلیغات آنلاین رایگان و افزایش ضریب نفوذ اینترنت مهمترین دلایل این موضوع هستند. براساس جدیدترین گزارش IDC حجم درآمد حاصل از تبلیغات آنلاین در ایالات متحده در سال 2007 برابر 5/25میلیارد دلار بوده است و پیشبینی میشود که این رقم تا سال 2012 به 1/51میلیارد دلار برسد.
تحقیقات نشان میدهد که تبلیغات آنلاین تا چهار سال آینده در جایگاه دوم و بعد از تبلیغات مستقیم در ردهبندی انواع تبلیغات در سطح دنیا قرار میگیرد. این در حالی است که این نوع تبلیغات این روزها جایگاه پنجم را در اختیار دارند.
در این میان گویا تبلیغات ویدئویی آنلاین توانستهاند طرفداران بیشتری را به خودشان جلب کنند تا جایی که درآمد جهانی حاصل از این تبلیغات در سال 2007 برابر 500میلیون دلار بوده و پیشبینی میشود این رقم تا چهار سال آینده به 8/3میلیارد دلار برسد.
در حقیقت این تقاضای کاربران است که تبلیغات را از پشت شیشههای تلویزیون به صفحههای رنگارنگ وبسایتهای مختلف کشانده است. کاربران به تدریج پذیرفتهاند که در تبلیغات ویدئویی آنلاین میتوانند آنچه را که میخواهند در زمان و به تعداد دفعات دلخواهشان تماشا کنند.
تبلیغات جستوجوی اینترنتی هم بخش قابل توجهی از تبلیغات آنلاین را به خودشان اختصاص دادهاند تا آنجا که این تبلیغات بیش از 40درصد تبلیغات آنلاین در ایالات متحده را در اختیار دارند. موتورهای جستوجوی آنلاین که بیشترین سهم را از تبلیغات جستوجوی آنلاین دارند، از این تبلیغات به عنوان منبع مهم درآمدشان استفاده میکنند. در این میان هم گویا GOOGLE که پرطرفدارترین موتور جستوجوی آنلاین دنیا است با 70درصد تبلیغات جستوجوی آنلاین بیشترین سهم را به خودش اختصاص داده است و بعد از آن مایکروسافت و یاهو در جایگاههای بعدی قرار دارند.
رکورد شکنی تبلیغات آنلاین در بازیهای المپیک
کارشناسان معتقدند حجم تبلیغات آنلاین تا پایان سال 2008 به رشد 30درصدی میرسد. آنها مهمترین و موثرترین دلیل چنین رشد چشمگیری را برگزاری بازیهای المپیک در این سال میدانند. البته علاوه بر اینها کاهش قیمت آگاهیهای آنلاین از 5/2درصد در سال 2007 به 3/3درصد در سال 2008 موضوعی است که نمیتوان به راحتی از تاثیر آن چشم پوشید.
این در حالی است که کارشناسان IDC پیشبینی میکنندکه به طور کلی صنعت تبلیغات آنلاین در فاصله سالهای 2006 تا 2009 به رشد 85 درصدی دست پیدا میکند. در مقابل اما گویا تبلیغات چاپی در روزنامهها در کشورهای پیشرفته رو به کاهش گذاشته است و انتظار میرود حجم این آگهیها تا پایان سال 2009 تا 2/35درصد کاهش پیدا کند. با این حال نباید نمایشگرهای دیجیتالی بزرگ را فراموش کرد. این نمایشگرها شاید جدیترین رقیب تبلیغاتی آنلاین باشند. تبلیغات در این نمایشگرها تا سال 2009 به رشدی برابر 9/5درصد میرسد.
با این اوصاف شاید تا سالهای آینده صنعت تبلیغات هم به یک صنعت مجازی و پررونق تبدیل شود.
منبع: روزنامه دنیای اقتصاد / ندا لهردی

